Hem / Inspiration / Högtider / Påsk / Påsk – recept, pyssel & inspiration inför påskhelgen
Foto: Andrea Klintbjer

Påsk – recept, pyssel & inspiration inför påskhelgen

Publicerad den

Påsk är den största och mest betydelsefulla kristna högtiden. Det är en helg då kristna hedrar och firar historien om Jesu lidande, död och uppståndelse. Även inom Judendomen firas påsk, då till minne av judarnas uttåg ur Egypten. Påsk firas med massor av god mat och umgänge. Här hittar du fakta om påsk, inspirerande recept till påskfesten och tips på pyssel! Använd våra enkla snabblänkar för att snabbt hitta det du söker, eller scrolla ner som vanligt. Text: Kerstin Eriksson

Annons

Snabblänkar:

Varför firas påsk?

Firandet av påsk enligt kristen tro handlar om då Jesus besegrade döden. Påsken infaller vid olika tidpunkter varje år, och det kan vara lite besvärligt att räkna ut när den infaller. Påskdagen infaller den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Vårdagjämningen är dagen då dag och natt är lika långa, detta sker mellan 19 och 21 mars. Alltså infaller påsken alltid under perioden 22 mars till 25 april.

Judisk påsk (Pesach) infaller ofta ungefär samtidigt som den kristna, och relaterar till judarnas uttåg ur Egypten. Denna högtid inleds vid första fullmånen efter vårdagsjämningen. Pesach firas under 8 dagar med traditionell mat och seder.

Den kristna påsken inleds med skärtorsdagen, häxornas natt. Detta är dagen vi ofta ser små påskkärringar på väg mot Blåkulla med kvasten i högsta hugg. Barnen delar ut små påskkort eller hälsar Glad Påsk, och förväntar sig ibland godis eller en liten slant som tack.

Långfredagen, den stora sorgens dag, kommer härnäst. Denna dag präglades förr av stillhet och väntan. Idag ses långfredag mer som en extra helgdag med tid för vila och umgänge. Påskafton är dagen före Jesus återuppståndelse enligt den kristna tron. Även denna dag kan påskkärringar synas på jakt efter godsaker. På påskdagen firas Jesus uppståndelse. Denna dag är fylld av glädje och lätthet. Ofta serveras massor av god mat och dryck.

Påskris, påskkärringar & påskägg

Så varför dekorerar vi med påskris, målar påskägg och klär ut våra barn till påskkärringar? Dessa delar av påsken är delvis kristna traditioner. I den kristna tron har påskriset representerat Jesus lidande på väg till korsfästningen. Idag klär vi riset med färgglada fjädrar, pappersblommor och små figurer.

Enligt den kristna tron så släpptes all ondska i världen lös när Judas förrådde Jesus, häxor var enligt kyrkan en del av denna ondska. Idag har påskkärringar bara två saker i åtanke, att få klä ut sig och äta godsaker! Ett huckle, rosiga kinder, en kvast och ett förkläde är klassiska tillbehör till en påskkärring. Många barn målar små påskkort som de delar ut mot godis.

vegetarisk påskbuffé

Ägg är e(gg)xtra populärt till påsk av flera orsaker. Dels har ägg alltid symboliserat liv, ett passande sätt för kristna att fira Jesus uppståndelse såklart! Det är även på våren som hönsen börjar värpa för fullt igen, det var många som efter fastan njöt av ägg i alla former.

Med påskägg menas både de små hönsägg som målas för dekoration, och även de stora pappersägg som fylls med påskgodis!

påskägg, färga ägg

Vad äts till påsk?

I Sverige verkar det nästan finnas lika många påsktraditioner som det finns människor. Föga förvånande toppar såklart klassisk påskmat som ägg, lammstek och inlagd sill listan på favoritmat till påsk år efter år. Vanliga maträtter under den judiska påsken är värmande soppor och vackra rätter med fisk och fågel (kyckling och kalkon). Att grava lax hemma är enkelt, det gäller bara att sätta igång i tid! Att lägga in sill är inte heller svårt, och du kan smaksätta med dina egna favoriter. Varför inte överraska med smaker som saffran, pesto eller champagne?

Har du planerat en mer intim påskmiddag eller påsklunch så passar en trerättersmeny såklart. Löjrom är alltid gott till förrätt, och passar lika att servera innan en varmrätt med lamm eller lax. Till efterrätt kanske du vill imponera med en påskcheesecake? Eller varför inte en klassisk pavlova?

Här hittar du några av våra favoritrecept på inlagd sill!

Vegetarisk påskmat

Vad sägs om att servera ett grönare påskbord i år? Vegetarisk gubbröra, klassisk västerbottenspaj eller en lyxig pizza med tångpärlor – vi har massor av härliga recept till påskbuffén för dig som letar vegetariska alternativ!

Påskbuffé till många

Vankas många gäster till din påskfest? Då passar en buffé utmärkt! Plockmat är alltid uppskattat, och gör det enkelt för gästerna att mingla. På ett traditionellt påskbord syns ofta mat som sill, gravad lax och kyckling. Glöm inte bort vegetariska och veganska alternativ!

Servera gärna en mättande påsksallad till din buffé, de fyller ut och är billiga. Även bröd av olika slag är bra att servera – dels för att hålla kostnaderna nere men även för att vara säker på att gästerna blir mätta. Både sallad och bröd är dessutom relativt lättlagade.Till efterrätt passar smaker av choklad extra bra, att servera desserter i glas ser extra trevligt ut. En klassisk tårta med maräng är enkel att göra och uppskattas alltid!

Här hittar du alla våra krämiga, söta & underbara efterrätter med choklad!

Skala ägg enkelt med kockens knep:

Vad dricker man till påsk?

Påskmust är såklart en klassiskt (och väldigt traditionell) dricka som serveras till påsk. Utöver påskmust så passar de flesta drycker till påskmat, men extra omtyckt är även öl. Varför inte prova något nytt? Servera en öldrink till maten! Till sillsalladen och plockmaten serveras ofta en nubbe (snaps).

Fler påskgula drinkar hittar du här!

Baka till påsk

Till påskfesten serveras ofta bakverk med smaker av choklad, citrus och mandelmassa. En klassisk påsktårta behöver inte ta mer än 5 minuter att montera, enkelt och gott! Påskmuffins, eller cupcakes är alltid uppskattade, och relativt enkla att baka.

Kladdkaka eller kärleksmums bakar du enkelt i långpanna. Småkakor är alltid uppskattade av både stora och små, och enkla att baka inför påskfesten.

Baka till påsk – här hittar du alla våra recept på bakverk!

Gör eget påskgodis

Självklart är det alltid godast att göra sitt eget godis, och till påsk är inget undantag! Hemmagjort godis är ofta enkelt att göra, och kan bli en rolig stund att spendera i köket med barn eller vänner. Påskgodis har ofta en grund av marsipan, och smaksätts med choklad, nötter eller andra favoriter. Här nedan hittar du förslag på mumsigt påskgodis!

Pyssel till påsk!

Till påsk är det extra roligt att pyssla! Nu är tiden då vi kan experimentera med färg, fjädrar, glitter och allt tänkbart i pysselväg! Påskris är ett klassiskt och enkelt pyssel, som dessutom blir en vacker dekoration till middagen. Påskriset pyntas med små påskkycklingar i papper, fjädrar och pappersblommor.

Att färga ägg är ofta mycket uppskattat, och blir precis som påskris en fin dekoration till matbordet. Använd stämplar för att skriva ett personligt meddelande eller knyt ett snöre runt ägget innan du färgar för att skapa fina ränder på ditt påskägg.

påsk, påskdukning
Annons