Artikel

#Bakboken

Alexandra Larsson, årets vinnare av ”Hela Sverige bakar”, står bakom ett av den senaste tidens mest omtalade recept: Kladdkaka med svarta bönor. Receptet är hämtat ur hennes första kokbok, #Bakboken, som förutom att vara fylld till bredden med recept som får det att vattnas i munnen, även öppnar upp för bakning som gemensam sociala medier-aktivitet.
Text: Julia Olsson

Bakboken

Under hösten 2014 fick vi följa ett gäng duktiga tävlande i Sjuans ”Hela Sverige bakar”. När det väl blev dags för den stora finalen, stod 26-åriga Alexandra Larsson kvar som segrare.

Hon har gett ut sin allra första kokbok, och vi kan lova att den är fylld till bredden med recept som får det att vattnas i munnen.

Ni hittar allt från söta småkakor och trendiga raw food-efterrätter, till klassiker med en rolig och oväntad tvist. Eller vad sägs om kladdkaka gjord på svarta bönor?

Vi kan erkänna att vi också var aningen skeptiska först, men efter att ha smakat kan vi inte förstå varför vi inte provat tidigare! Helt rätt i tiden döptes sedan boken till #Bakboken och det tycker vi nästan är minst lika spännande som alla godsaker den innehåller.

Tre snabba med Alexandra

Alexandra, det var nu ett ett tag sedan ”Hela Sverige bakar 2014” avgjordes, och du stod som segrare. Vad har hänt i ditt liv sedan dess?

-Det har varit några hektiska, men riktigt roliga och givande veckor sedan dess, och som schemat ser ut kommer det vara så en tid framöver. Allt från större reportage, TV-program, Mitt kök-mässan och boksigneringar. Jag har också haft förmånen att få träffa så mycket trevliga människor som delar mitt intresse för bakning. Boken döptes ju till #Bakboken, vilket verkligen öppnar upp för bakningen som en gemensam aktivitet via sociala medier.

Följer du slaviskt allt som taggas med #Bakboken?

-Jag har sett vilken kraft sociala medier har, framförallt Instagram, så varför inte göra det så enkelt som att döpa boken till just #BAKBOKEN? Och absolut följer jag med och kollar bilder och inlägg som taggas i namnet varje dag!

Och sist, men inte minst. Boken är ju fylld med smarriga recept på allt från småkakor och kladdkakor till raw food-efterrätter och tårtor. Har du någon absolut favorit, och i så fall, vilken?

-Alla recept ligger mig varmt om hjärtat (smaklökarna). De får alla sin tid att vara en favorit, men just nu ligger nog frozen cheesecake och 7 magiska lager högst upp på listan. Och vill man ha något gott och nyttigt på en och samma gång, skulle jag säga kladdkakan med bönor ur kapitlet Livets lite nyttigare val.

Vi har lagt vantarna på några av våra favoritrecept från boken. Så se till att provlaga något redan ikväll. Och glöm för guds skull inte att fota resultatet och hashtagga med #Bakboken!

Mer om boken: #Bakboken” är skriven av Alexandra Larsson, vinnare i Hela Sverige bakar 2014. Boken ges ut av Bonnier Fakta och är fotograferad av Niki Norberg.

Recept