Hem / Inspiration / Bakning / Så bakar du perfekt kladdkaka
Foto: Sanna Livijn Wexell

Så bakar du perfekt kladdkaka

Publicerad den

Döbakt kaka. Ett misslyckande. Så kallades kladdkakan förr i tiden. Men att få till kladden i det nu så populära bakverket är inte alltid lätt. Experten Mia Öhrn tipsar om hur du lyckas med den misslyckade kakan. Text: Cecilia von Mentzer

Annons

Mia Öhrn älskar kakor – ju kladdigare desto godare. Första kladdkakan bakade hon när hon var 14 år tillsammans med bästa kompisen på hennes lantställe. Mia blev frälst. Kladdkakan var precis som hon ville ha den – kladdig och god. Varje kväll i en veckas tid bakade de en kladdkaka som de sedan smällde i sig.

– Det var så revolutionerande gott. Jag hade aldrig smakat något liknande tidigare, säger Mia. I dag har hon bakat hundratals kladdkakor, utbildat sig till konditor och sålt över 130 000 exemplar av sin bok ”Kladdkakor”.

– Kladdkaka är det enklaste man kan göra i bakväg. Men är man nybörjare så kan man ju misslyckas lite i början, säger Mia.

Mias bästa tips för kladdkakebak:

Så bakar du kladdkakan steg för steg:

1. Smält smöret, vispa ihop ägg och socker lätt och rör ner smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner i äggsmeten. Vispa inte för mycket!

2. Använd en form med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter. Smör formen med smör eller klä botten av formen med bakplåtspapper.

3. Fördela smeten i hela formen med hjälp av en slickepott.

4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 12 minuter.

5. När kanterna börjar bli genomgräddade och toppen börjar få en skorpa är kakan klar. Lossa kakan från formen och njut den nygräddad och varm tillsammans med lättvispad grädde eller glass, eller förvara den i rumstemperatur eller i kylen tills den ska serveras.

Se film på hur man gör en kladdkaka!

Annons