Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Baka med glutenfritt mjöl

Baka med glutenfritt mjöl

Publicerad den

Glutenfri bakning har blivit väldigt populärt på senaste tiden och utbudet av glutenfritt mjöl växer sig allt större ute i butikshyllorna. Här är guiden som listar de mest populära, glutenfria mjölsorterna och hur du kan använda dem. Text: Catarina Bjerén

Annons

Kokosmjöl

Kokosmjölet har blivit väldigt populärt bland folk som vill baka med så lite kolhydrater som möjligt. Mjölet framställs av kokosnöten och har oftast ett väldigt lågt kolhydratinnehåll. Mängden kolhydrater kan dock skilja sig åt väldigt mycket mellan olika varumärken, så läs noga på innehållsförteckningen om du vill vara säker på att utesluta så mycket kolhydrater som möjligt.

Används till: Kokosmjölet har en söt smak av kokos, vilket gör att det passar extra bra till bakning och söta degar. Många väljer att blanda ut kokosmjölet med andra nötmjöler för att få till en mer neutral smak och saftigare konsistens. Du kan även använda kokosmjölet för att fiberberika drycker och smoothies då det innehåller väldigt mycket fibrer.

Mandelmjöl

Mandelmjölet görs av mandlar som mals till mjöl och innehåller, precis som andra nötmjöler, mycket energi tack vare sitt höga fettinnehåll. Detta bidrar till att bakveken blir extra saftiga och goda när man bakar med nötmjöler! Mandelmjölet innehåller även mycket protein och har ett lågt kolhydratinnehåll, vilket har gjort även denna mjölsort populär bland dem som äter enligt LCHF.

Används till: Mandelmjölet passar perfekt när du vill baka söta och saftiga bakverk, men passar även bra för bakning av bröd och pajdegar. Vissa använder även mjölet till panering!

Hasselnötsmjöl

Hasselnötsmjöl består utav malda hasselnötter, innehåller mycket energi och används på samma sätt som mandelmjölet. Det går med andra ord bra att byta ut mandelmjöl mot hasselnötsmjöl direkt när du bakar. Hasselnötsmjöl passar perfekt för dig som vill ha ett mjöl med lågt kolhydratinnehåll!

Används till: Hasselnötsmjölet har en härligt god nötsmak och passar perfekt i söta kakor, pajdegar och efterrätter. Det har även blivit populärt att göra egen nutella på hasselnötsmjöl, vilket är himmelskt gott!

Teffmjöl

Teff är ett näringsrikt sädesslag som innehåller massor av nyttiga mineraler som magnesium, kalcium och järn. Sädesslaget har en viss fullkornskaraktär och har ett lågt GI, men innehåller ganska mycket kolhydrater. Det är med andra ord ingenting för dig som äter enligt LCHF, men det går utmärkt att blanda mjölet med t.ex kokosmjöl för att få ner kolhydratinnehållet om så önskas.

Används till: Fördelen med att baka med teffmjöl, jämfört med t.ex. kokosmjöl, är att smaken är väldigt neutral. Många använder teffmjölet till att baka pajer, pizzadegar och bröd där man ofta är ute efter en neutral smak.

Durramjöl

Durramjölet är, liksom som teffmjölet, ursprungligen från Afrika. Durramjölt har en mild, nötig smak och är gjort på stenmalet fullkorn, vilket gör det rikt på både fibrer och mineraler. 

Används till: Denna mjölsort ger en ljus ton och passar därför extra bra i ljusa kakor, bakverk och pannkakor. Det är populärt att blanda durramjöl med bovetemjöl, vilket tillsammans kan resultera i ett riktigt gott fullkornsbröd.

Sojamjöl

Sojamjöl mals på sojabönor och har därför ett högt innehåll av protein, vilket är bra för dig som tränar mycket. Sojamjölet innehåller lite kolhydrater, har ett lågt GI-värde och innehåller väldigt mycket fibrer. Det är med andra ord ingenting för dig med känslig mage!

Används till: Sojamjölet används flitigt i både matlagning och bakning. Många använder det till att reda såser, göra välling, gröt, bröd och pannkakor. Prova även att tillsätta en tesked sojamjöl i smoothien nästa gång för att göra den extra protein- och fiberrik!

Potatismjöl

Potatismjöl, eller potatisstärkelse, är en typ av stärkelse som utvinns ur potatis. Mjölet är populärt då det gör att vätskan i degen eller såsen “tjocknar”, utan att ge någon märkbar smakförändring.

Används till: Potatismjöl används främst som förtjockningsmedel i matlagning, till exempel vid redning av såser och soppor. Potatismjölet förekommer även som en vätskebindande ingrediens i vissa kakrecept.

Majsmjöl

Majsmjölet är gjort på majs och är ett milt, stärkelserikt mjöl som är extra känt för att vara snällt mot känsliga magar. Det höga innehållet av stärkelse bidrar även till en bra stadga i degen, då stärkelse ofta har en förmåga att bli lite klistrigt.

Används till: Majsmjölet passar till massor! Det funkar bra att använda i bakning av bröd, söta kakor, välling, pannkakor och i redning av såser.

Bovetemjöl

Trots namnet är bovete inget sädesslag utan en nyttig ört, som innehåller alla de proteiner som kroppen behöver. Mjölet är dessutom väldigt lättsmält, vilket gör det skonsamt för känsliga magar.

Används till: Bovetemjöl kan användas till det mesta och är supergott att baka bröd med. Mjölet används öven flitigt inom matlagningen där många har det i välling, såser, redningar och i pannkakor.

Recept baserade på glutenfritt mjöl:

Fler recept visas nedanför annonsen

Film om ingrediensen som gör pajen fri från gluten

Annons