Hem / Inspiration / I säsong / Höst / Höstskörd

Höstskörd

Publicerad den

Ingen tid på året har vi så många bra råvaror som nu. Varje träd, buske, planta som ägnat sommaren åt att ge sitt yttersta. Och nu skördar vi frukterna. Här är våra tips på hur du tar hand om och tillagar några av höstens primörer på bästa sätt.

Annons

Rödbeta

Rödbetor finns i massor av olika färger och former – tokroliga polkabetor, klatschiga gulbetor och de klassiska röda. Rödbetor är underbara finrivna som råkost, skiva tunt eller bara ansa blasten och koka i saltat vatten. Koktiden varierar beroende på storlek men ungefär 15-20 minuter.

Använd disk- eller latexhandskar när du skalar kokta betor eftersom den intensivt röda färgen kan vara svår att få bort från händerna. Den röda färgen får rödbetan från ämnet betacyanin.

Smaksällskap: brynt smör, citron, Chèvreost och bra vinäger.

polkabetor

Bondbönor

Bondbönor består av en tjock skida och bönorna inuti skidan är täckta av en seg hinna som måste tas bort innan de serveras.

Sprita bönorna och koka dem ca 10 minuter. Låt svalna och plocka bönorna ur den sega hinnan.

Bondbönor ska inte ätas råa eftersom de innehåller lektiner, giftiga ämnen som neutraliseras vid kokning.

Smaksällskap: smör, neutral olivolja, parmesan och körvel.

Kronärtskocka

Kronärtskockan är en tistelväxt och det vi äter är de outslagna blomkorgarna.

Grönsaken förknippas kanske mest med hösten då de svenska skockorna skördas. Finns i butik året om.

Koka skockorna i lättsaltat vatten 20-40 min tills bladen lossnar lätt och botten känns mjuk. Ät genom att lossa bladen från stammen och dra ut fruktköttet med tänderna från den nedre tjocka delen av bladet. Botten på skockan skärs ut och ansas från borst.

Man kan även skära ut bottnarna och koka dem separat men de oxiderar snabbt och blir bruna vid kontakt med luft. Gnid in bottnarna med citron och se till att få dem i vatten direkt för att undvika missfärgning.

Smaksällskap: enkel vinägrett, hemgjord majonnäs eller rört citronsmör.

Majrova

Majrova eller navet är en gammal kulturväxt. Skala rovan, skär i mindre bitar och koka den mjuk i ca 10-15 minuter. Var försiktig så den inte blir överkokt då tappar majrovan smak och konsistens och blir ointressant. Använd en provsticka.

Servera nykokt med en klick smör och lite citron. Eller skiva den tunt och ät som råkost alternativt marinerad i citronsaft, olivolja och lite salt.

Smaksällskap: färska örter som persilja och libbsticka eller bara med en skvätt citron.

majrovor, majrova
Fler recept visas nedanför annonsen
Annons