Hem / Inspiration / Hälsa / 5:2 / Gå ner i vikt med 5:2 dieten

Gå ner i vikt med 5:2 dieten

Publicerad den

5:2 metoden har slagit igenom med buller och bång i Sverige. Denna form av periodisk fasta innebär att man fastar eller äter väldigt lite två dagar i veckan. De andra dagarna äter man som vanligt. Tips och recept hittar du här och fler kommer snart. Kommentera gärna under artikeln och berätta hur det går för dig! Text: Mia Troberg

Annons

Så här går det till:

Under de två fastedagarna äter du få kalorier uppdelade på ett eller flera mål under dagen. Du kan fasta vilka dagar du vill men inte två dagar efter varandra. Fastar man två dagar i rad ställer kroppen in sig på svält och ämnesomsättningen sänks.

Kvinnor får äta 500 kcal per dag och män kan äta 600 kcal per dag. En del föredrar att äta två större mål medan andra hellre äter fler mindre mål.

Hälsovinsten är inte bara att gå ner i vikt. Studier har visat att de som äter enligt 5:2 metoden även får en minskad benägenhet att få cancer, demenssjukdomar som Alzheimers och många andra välfärdssjukdomar. Att risken för åldersrelaterade sjukdomar minskar beror på att IGF1-nivån i kroppen sjunker.

IGF1 är ett insulinliknande tillväxthormon som spelar stor roll när det gäller förekomsten av cancer, hjärt-kärlsjukdomar och demens. Studierna är dock baserade på djur så det återstår att se vad aktuella studier på människor som fastar på detta sätt visar.

Du går ner i vikt genom att du äter färre kalorier på en vecka och genom att fettförbränningen blir mer effektiv utan att du riskerar näringsbrist eller nedbrytning av muskler. Känn efter vilka dagar som passar dig bäst och hur du vill dela upp kalorierna under fastedagarna. Testa exempelvis att köra fastedagar måndag och torsdag och äta en liten frukost, en större lunch och en liten middag som sammanlagt skall ge dig 500/600 kcal. Du kan också bara äta en eller två måltider per dag.

Här har vi samlat recept som du kan välja mellan, räkna bara ihop så du håller dig inom 500 eller 600 kcal. Det kan vara bra att tänka på att försöka äta balanserat även under fastedagarna så att du får i dig både lite grönsaker, protein från kött, fisk eller fågel, någon form av fett, gärna bra fetter som avokado eller några droppar olivolja.

Många upplever att de kan tygla hungerkänslorna bättre om de håller sig till mat med lågt GI. Hoppa över snabba kolhydrater som finns i mjöl, pasta, ris, potatis, flingor, juice och livsmedel som innehåller socker. Det kan också vara en bra idé att hoppa över söta frukter under fastedagarna då många upplever att frukt triggar hungerkänslorna.

Obs!

5:2 metoden är inte lämplig för alla. Du som är mager, har ett BMI som är under normalnivå, elitidrottare, diabetiker, gravid eller ammar bör inte följa dieten. Metoden är inte lämplig för barn. Personer med tidigare ätstörningar bör inte följa 5:2 eller liknande periodisk fasta. Det kan öka risken för återfall.

Låt dig inspireras av dietistens recept som alla har ett lågt kaloriinnehåll. Kaloriinnehållet står angivet på varje recept. Kombinera som du önskar för att få ihop mat för en dag som ger 500 kcal om du är kvinna och 600 kcal om du är man. Det finns många varianter av periodisk fasta. Är huvudsyftet att gå ner i vikt så kommer du garanterat att gå ner i vikt om du håller dig till maxgränsen 500-600 kcal/ dag två gånger i veckan. Kom bara ihåg att äta som vanligt de andra dagarna, varken mer eller mindre.

Andra dieter för att gå ner i vikt:

Recept med få kcal

Fler recept visas nedanför annonsen
Annons