Hem / Inspiration / Vardag / Billig mat – tips för din inköpslista och matplanering!

Billig mat – tips för din inköpslista och matplanering!

Publicerad den

Går det att laga mat med billiga råvaror och samtidigt få fram något riktigt gott? Och kan man verkligen spara pengar genom att planera matlagningen? Ja, det finns många knep för att laga mat för en billig peng, och med en bra veckoplanering sparas många slantar. Här får du våra bästa tips på hur du kan trolla fram goda recept med billiga livsmedel och tips på billiga basvaror! Text: Mia Troberg

Annons

För att lyckas hålla en låg kostnad för mat gäller det att planera. Ingenting ska kastas. Kommer inte hela grädden eller löken gå åt i första receptet så letar du fram ett recept till nästa dag där produkterna kommer till användning. 

Om möjligheten finns så handla mat online. Fördelen med att handla mat på nätet är att du får alla extrapriser samlade på ett ställe. Du kan också sortera exempelvis på lägsta pris. Enkelt och snabbt kryssar du i allt som verkar intressant! En annan fördel är att du inte blir lockad att göra impulsköp utan kan handla i lugn och ro när du inte är trött eller hungrig. Sparar du varukorgen går det fort att handla nästa gång. 

Vad är då billig mat?

Snabbnudlar är billigt men innehåller inte det din kropp behöver, de ger mest tomma kalorier. Halvfabrikat kan vara billigt men är processad och är inte lika hälsosam som mat gjord på riktiga naturliga råvaror.

Satsa istället på rotfrukter, linser, bönor, olika fiberrika gryn, pasta och ris som en bas och toppa med mindre mängd protein i form av vegetariskt protein, ägg, kyckling, fisk eller kött.

Vilket protein man än väljer så finns det alltid billigare och dyrare varianter. Hel kyckling är billigare än filé, torkade kikärter är billigare än de på burk osv. Till varje måltid bör du även planera in någon typ av grönsak.

Tips! Ett nyttigt och billigt fett är rapsolja. Du kan också blanda lite smör med rapsoljan eller olivolja om du vill få mer smak.

Välj billiga råvaror

Torkade bönor och linser är otroligt billigt och bra mat. De är rika på protein, fiber och mineraler. Blötlägg och koka varsamt med lite lagerblad, salta mot slutet av koktiden. Rotfrukter, lök och kål är också billigt och hälsosamt. De går att ugnsbaka, rosta, koka eller gör en soppa eller sallad.

Billigt protein förutom bönor och linser är exempelvis ägg, fläskkött, färs, hel kyckling eller klubbor, strömming, sej, ost och mjölkprodukter.

Tips! Köp gärna större styckningsdelar eller hel lax och dela upp och frys in istället för mindre och dyrare delar.

Fler sätt att spara pengar

Gör storkok 

Grytor av kött, kyckling och bönor eller linser går bra att göra storkok av. Gör också exempelvis en stor sats egen god tomatsås och frys in i mindre förpackningar. Den blir toppen att ha till pastarätter, som soppbas, i köttfärssås eller till pizza När det är säsong för frukt och bär kan man koka egen sylt, göra saft, äppelmos eller torka svamp, det är oftast helt gratis!

Baka själv

Du kan spara mycket pengar genom att baka allt bröd och söta bakverk själv. Låt barnen vara med och baka och bestäm en dag när veckans bröd ska bakas eller baka mer och frys in.

Tips! Scrolla vidare för förslag på billiga rätter

Billiga recept med fisk & skaldjur – fler recept finns längre ner!

Annons