Hem / Inspiration / Vardag / 18 superbilliga recept
pasta i mild blomkålssås
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

18 superbilliga recept

Publicerad den

Dyra köpluncher, tunn plånbok efter jul och noll inspiration. Det är med andra ord dags att ladda med prisvärd vardagsmat! Här är 18 recept som kostar lite mindre och fem enkla tips på hur du sparar in både tid och pengar de närmaste veckorna. Här hittar du ännu fler billiga recept.

Annons

Tips för billiga matveckor;

1. Planera middagar och luncher veckovis. Du sparar mycket pengar på att vara redo och köpa exakt de mängder som behövs de närmaste dagarna. Låt alla i familjen välja sina favoriter och håll dig sedan stenhårt till köplistan i butiken.

2. Storkok! Lasagne i långpanna, köttfärssås, gratäng, soppa och gryta passar bra att frysa in. Se till att krydda ordentligt och tillsätt lite extra godsaker så att det känns lockande att ta fram matlådorna nästa vecka – annars lämnar de aldrig frysen.

3. Känns det tråkigt med infryst mat? Förbered delar av måltider så får du enkelt en nylagad middag med färska råvaror senare. Du kan till exempel ugnssteka kyckling som du sedan delar i små bitar och fryser in portionsvis. Kycklingen är sedan lätt att tina och tillsätta i sallad, wok eller soppa.

4. Kombinera hemlagat och förberett med färdigprodukter: Tillsätt ugnsstekt kyckling och färska grönsaker till snabbnudlarna, servera ratatouille till falukorven…

5. Skafferirensa! Se det som en utmaning att inte slänga någon mat den kommande veckan, och våga lita på dina smaklökar istället för att slaviskt följa datummärkningen.

Både spenatblad och ruccola som börjar se vissna ut passar utmärkt att använda som bas i en dressing:
-Ta fram en stavmixer och en mixerskål -Lägg i salladen i skålen och tillsätt lite olja och flytande honung
-Salta och peppra, och tillsätt lite citronsaft
-Mixa och smaka av
-Servera som en dippsås eller till grillat kött.

Tänk på att inte använda sallad som luktar illa. Titta, smaka och lukta för att avgöra om salladen fortfarande är ätbar innan du använder den.

Annons