Hem / Inspiration / I säsong / Höst / Bästa köpen i september
Morötter
Foto: Jurek Holzer

Bästa köpen i september

Publicerad den

Dags för septemberpärlorna att glänsa! Här är de mest smakfyllda och klimatsmarta alternativen i frukt-och grönsaksdisken just nu. Text: Alice Brax

Annons

Lök

Hela sommaren har vi kunnat köpa färsk knipplök, men först nu är skörden och torkningen av den lök som ska vara till nästa sommar klar. När lök är färdigväxt tas den upp och får ligga och eftermogna i några veckor. När blasten har torkat samlas lökarna ihop och förvaras tills de ska användas.

Den torkade löken får en mildare smak än den färska. Köp hem mycket lök, men förvara den inte i kylskåp eftersom den kan ruttna av fuktig luft. Förvara den mörkt i skafferiet. Koka löksoppa eller använd löken som bas i en chutney eller en tomatsås.

Paprika

Nu kan man äntligen köpa billig paprika och koka stora grytor, ratatouille eller grilla och lägga in i olja. Från att bara kunnat välja gröna paprikor kan man nu köpa dem i alla regnbågens färger; rött, orange, gul, vita, lila och svart. Välj paprikor som är glansiga och knubbiga utan mjuka fläckar.

Betalar du kilopris för paprikan kan det vara värt att väga dem i handen tills du hittar några som är lätta. Förvara paprikan svalt 7-12 grader, men helst inte i ett kallt kylskåp. Den friska gröna paprikan har betydligt bättre hållbarhet än den sötare röda.

Svenska äpplen

Äntligen finns chansen att köpa svenska äpplen istället för sorter som har åkt över hela världen. Svenska äpplen är oftast tunnare i skalet och ömtåligare än vi är vana vid. Å andra sidan har de en fantastisk syra och smak. Gör äpplemos av sorter som Cox Orange Pippin, Gravensteiner, James Grieve, Mio, Transparente Blanche. De lite fastare sorterna kan stekas i smör och kanel, eller skivas och användas i en wok. Exempelvis Aroma och Signe Tillisch.

Plommon

De tidiga plommonen kommer redan i augusti och de sista mognar i oktober. Plommon fortsätter att mogna när de är plockade. Välj fasta om du vill kunna lagra dem och mjuka om de ska ätas direkt. Plommon är väldigt stötotåliga, så behandla dem lika försiktigt som okokta ägg. Koka ihop en plommonchutney eller gör en plommonmarmelad med stjärnanis i.

Päron

Gråpäron är små och har en grågrön ton i skalet. De finns sällan att köpa i affären, men alla med ett gråpäronträd på tomten brukar ha fler frukter än de behöver. Skala dem och koka in dem med ingefära, vanilj eller rödvin. Stora saftiga päron är goda att äta naturella. Ät dem med gorgonzolaost eller skriva ner dem i en sallad ihop med valnötter, selleri och en favoritost.

Morötter

Precis som paprikor kan man nu köpa morötter i alla sorters färger. De lila är dock bara lila på utsidan och orangea i mitten. De blir riktigt fina att skiva tunt och lägga i salladen. Koka morötter som kockarna Erwin Lauterbach och Mathias Dahlgren, i mycket lite vatten med smör och vitlök. Grymt gott!

Annons