Hem / Inspiration / I säsong / Vår / Köptipsen i maj
rabarber
Foto: Jurek Holzer

Köptipsen i maj

Publicerad den

Nu är våren här på riktigt! Vi lär dig konsten att handla de grönsaker som är allra bäst just nu. Förut att du får riktigt färska produkter som smakar mycket blir det ofta även kortare transportväg på dina varor. Text: Alice Brax

Annons

Rabarber

Några soliga dagar är allt som behövs för att rabarbern ska sätta fart. Välj ut späda stjälkar och se till att de är spröda och fasta. Förvara i kylen och kombinera i rätter med jordgubbar, vanilj, citrus och kanel.

Dill

I maj kan man äntligen köpa svensk dill i stora knippen och lite senare skörda i egen trädgård. Snitta stjälkarna och sätt dem i hett vatten för att hindra att de slokar.

Nässlor

Nu är det dags att gå ut och plocka nässlor. Rustad med handskar och sax sköras späd skott späckade med nyttigheter som C-vitamin, folacin, betakaroten, kalcium, järn och magnesium. Förväll bladen och gör soppa, pesto, omelett eller energidryck.

Sallad

I Holland och Tyskland är skörden av isbergssallad redan i gång, men först i slutet av maj kommer de svenska huvudena.

Sparris

Den bleka drottningen av alla primörer kräver ständig uppassning. Vit sparris som inte kupas, och istället växer ovan jord blir grön. Tjock eller smal sparris är en smaksak, men servera den ljummen, gärna med en hasselnötsvinägrett.

Salladslök

De milda lökarnas tid är nu och affärerna säljer salladslök i vackra knippen. Se bara till att kalla dem vid rätt namn. På engelska heter salladslök spring onion, medan vårlök är namnet på en oätlig gul vårblomma. Skär på snedden och blanda i en sallad.

Annons