Hem / Inspiration / I säsong / Vår / Bästa köptipsen på senvintern
Foto: Nurlan Emir

Bästa köptipsen på senvintern

Publicerad den

Just nu är det ganska ont om roliga frukter och grönsaker i affärerna. Vill man hålla sig till närproducerat får man nöja sig med rotfrukter. Men just nu är citrusfrukterna som allra bäst och har de åkt båt till Sverige har de troligtvis inte släppt ut så mycket koldioxid. Här hittar du tips på de varor som trots allt är i säsong just nu, och självklart inspirerande recept med dessa råvaror! Text: Alice Brax

Annons

Blodapelsin

Först i mars gör blodapelsinerna skäl för sitt namn. De silkepappersklädda frukterna har legat och lockat i fruktdisken sedan jul, men då med ett försiktigt ljusrött fruktkött. Det krävs nämligen varma dagar och kalla nätter för att blodapelsinerna ska bli perfekt blodröda.

Färsk vitlök

Den känns igen på det höga purjolöksskaftet och skördas just nu i Egypten och senare runt hela Medelhavet. Smaken är mild och påverkar inte andedräkten så mycket. Skär vitlöken i tu, pensla snittytan med olja och baka i ugnen i en halvtimme.

Savojkål

En krusigare grön variant av vitkålen som blir jättevacker att göra kåldolmar av. Välj ett exemplar med mörkgröna krispiga blad. Kålen är känslig för uttorkning, så håll den inplastad och förvara mellan 2 och 4 grader.

Citron: Primo Fiore

Nu är sista chansen att äta de tidigt skördade medelhavscitronerna Primo Fiore. Pressa över rårivna morötter och få ett välbehövligt vitamintillskott.

Vetegräs

Tjuvstarta våren på fönsterbänken. Köp hela vetekorn och en odlingsbricka i hälsokostaffären. När gräset är 10 cm högt är det dags att börja skörda. Pressa gräset genom en rejäl juicepress och njut av en illgrön vitaminstinn shot.

Mangold

Halvmeter höga plantor med mörkgröna blad och vitt, gult eller rött skaft som skördas i Italien. Välj de lite spädare plantorna, de större är ofta trådiga. Bladen kan användas som spenat och de vita skaften kan kokas och ätas som sparris. I sommar kan du enkelt odla dina egna om du sår fröna nu.

Skala vitlök smartare!

Annons