Hem / Inspiration / I säsong / Höst / I säsong: november
svartrot
Foto: Staffan Löwstedt

I säsong: november

Publicerad den

Skördetid i november? Javisst, i Italien, Israel och Japan! Nu kan vi njuta av mjälla kastanjer, söta mangos och syrliga satsumas. Från svenska odlare får man tag på den underskattade svartroten med mild sparrissmak. Alice presenterar de bästa råvarorna i grönsaksdisken just nu. Text: Alice Brax

Annons

Kastanj

Nötterna mognar på stora vackra träd i Italien och fraktas hit som färskvara. Välj ut hårda exemplar, förvara dem i kylen och ät dem inom en vecka. Blanda inte ihop med hästkastanjer som är täckta med vassa taggar och växer i Sverige. Skär en skåla i varje nöt och baka dem mjuka i ugnen. Servera med smör och flingsalt.

Svartrot

Kallas med rätta fattigmanssparris, eftersom det är en prisvärd rotfrukt med en mild sparrissmak. Skala av allt svart med en potatisskalare och lägg i vatten med citron i för att den inte ska mörkna i färgen. Koka försiktigt och servera som sparris.

Satsumas

Innan clementinsäsongen kommer satsumas som har sitt ursprung på den japanska ön Kirushu. De är ofta kärnfria. Välj frukter som har så lite luft mellan skal och fruktkött som möjligt eftersom luften torkar ut frukten. Det tunna läderartade skalet gör det känsligt för stötar. Köp en hel låda och ät så många du orkar.

Mango

Det finns många säsonger för mangofrukten. Så här års kommer de ofta från Israel. Försök hitta sorterna Kent eller Keith. De är stora och ofta prisvärda. Eftersom mangokärnan är så stor får man ut mest fruktkött om man väljer en stor frukt. Koka till en mango chutney eller skär ner den rå i en sallad och servera med grillat kött.

Annons