Hem / Inspiration / I säsong / Vinter / I säsong: December
passionsfrukt

I säsong: December

Publicerad den

När vintern kommer bjuds nästan bara rotfrukter och kål till den som äter närodlat. För dig som vill äta extra gott är det nu säsong för flera brandgula, exotiska frukter som piggar upp. Text: Alice Brax

Annons

Grönkål

Vintern är kålsäsong och något av det billigaste och nyttigaste som finns att köpa är grönkål. Grönkål är godast när bladen frusit innan de plockas, så köp den inte för tidigt på säsongen. De mjälla krusiga bladen är fulla av c-vitaminer och järn och den kraftiga smaken gör sig utmärkt ihop med bacon. Prova gärna att göra långkål, en halländsk klassiker.

Passionsfrukt

En rund liten dessertfrukt med buckligt violett eller purpurfärgat skal. Frukten innehåller knapriga kärnor omgivna av sötsurt orange fruktkött och brukar säljas tre och tre till ett lågt pris så här års. Bli av med kärnorna genom att passera fruktköttet och lite hett vatten genom en sil. Skrynkliga exemplar är inte ett tecken på mognad, bara att frukten torkat ut något och fått intensivare smak. Välj inte frukter som är för lätta, då kan de ha torkat ut helt och vara ett tomt hölje.

Kålrot

Få saker är så prisvärda som den gulorangea kålroten, men köp hellre flera små kålrötter än en stor, eftersom de stora ofta är träiga och smakar mindre. Kålroten har en söt men skarp smak som vinner mycket på att blandas med apelsin eller ingefära för att få lite syra. Skär bort det gröna eller violetta skalet med rejäl marginal eftersom det är beskt. Prova att göra en vegetarisk julskinka genom att koka en hel skalad kålrot och senapsgriljera den i ugnen.

Papaya

Försök att hitta sorten Formosa. Den är dubbelt så stor som vanlig papaya, och chansen är stor att den är mogen med en fyllig smak och fruktkött som smälter på tungan. Lite pressad lime på ger en ännu fylligare smak. En mogen frukt ska kännas mjuk och ha lite färg på skalet, men den papaya vi får i Sverige är sällan mogen. Ta upp och känn på frukten. Spara fruktens kärnor, den peppriga smaken påminner om krasse och är god på kallskuret kött.

Annons