Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / Bästa köpen av frukt & grönt i juni
gräslök, i säsong
Foto: Jurek Holzer

Bästa köpen av frukt & grönt i juni

Publicerad den

Vi har valt ut det allra bästa och godaste att handla och plocka i juni. Väljer du grönsaker i säsong får du riktigt god smak till förhållandevis lågt pris.

Annons

Tomater

Grönsaksdiskarna är fyllda med svenska tomater och säsongen varar till oktober. Nöj dig inte med de vanliga sorterna, utan leta upp vinbärstomater, pärontomater och plommonkörsbärstomater. Minst lika gott som smågodis och ungefär lika billigt. Förvara tomaterna i 12-14 grader.

Lägger du dem i kylskåp försvinner smaken. Tomaten är släkt med potatis och aubergine. Det syns tydligt när plantan går upp i blom. De får alla tre samma sorts vita små blommor. Vill du veta ännu mer om tomater kan du gå med i Tomatklubben som drivs av en av Sveriges främste experter, Åke Truedsson.

Gräslök

Bortom sill och potatis finns det helt andra användningsområden för gräslök. Den tydliga lite syrliga löksmaken lyfter gratänger och sallader och gräslöksprickigt potatismos är fantastiskt till fisk. De långa ihåliga rören kan användas till mycket mer än att finhackas. Knyt dem runt matiga crépes, låt dem sticka upp som en solfjäder i salladen och glöm inte av blommorna, de är också ätbara.

Romansallad

Ingen sommar utan caesarsallad och till det krävs romansallad. Salladen är perfekt till stora sallader. Till skillnad från isbergssallad mörknar inte snittytan på romansallad lika lätt och den sjunker inte heller ihop lika lätt utan lyfter salladen och håller den krispig. Välj de lite större frilandsodlade plantorna. De har bättre krispighet och smakar godare än de späda varianterna i kruka.

Annons