Hem / Inspiration / I säsong / Vinter / I säsong: Januari
Foto: Nurlan Emir

I säsong: Januari

Publicerad den

Än finns det svensk frukt att få tag på. Äpplet Karin Schneider har en kryddig smak och en härligt knallröd färg. Vill du äta något mer exotiskt är sharonfrukten När vintern kommer bjuds nästan bara rotfrukter och kål till den som äter närodlat. För dig som vill äta extra gott är det nu säsong för flera brandgula, exotiska frukter som piggar upp. Text: Alice Brax

Annons

Äpple

Karin Schneider

Tillsammans med Ingrid Marie är detta säsongens allra sista svenska äpple. Ett litet och mörkrött äpple som blir mer färgintensivt ju kallare vintern har varit. Smaken är söt och kryddig och äpplet kan lagras utan att blir trist. Lagras äpplet länge blir skalet fett och går att polera upp till vacker högglans. Klyfta det och stek det i smör och kanel.

Bryssekål

Innan brysselkål skördas och hamnar i gröna små nätkassar i butikerna växer de på ståtliga stänger. Som namnet antyder har de sitt ursprung i Bryssel där de såldes på torgen redan på 1200-talet. Leta efter fasta knoppar som inte mjuknat eller gulnat. Ta eventuellt bort de yttersta bladen och koka eller ånga dem i max sex minuter så att de fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.

Sharon

Frukterna ser ut som fyrkantiga orangefärgade tomater. Bara frukter odlade i Israel får kallas sharon, är de odlade i Spanien heter de sharan. När de mognar genomgår de en förvandling från hård med knuten smak till mosig och söt med glansigt och lite brunfläckigt skal. Använd sharon på samma sätt som fikon: med balsamvinäger eller tillsammans med chevré.

Palsternacka

Den söta smaken gör den till en perfekt nybörjarrotfrukt. Palsternackan ser ut som en vit morot och blandas lätt ihop med den mindre söta persiljeroten. Skilj dem åt genom att titta på rundningen vid blastfästet, på palsternackan går den nedåt, på persiljroten uppåt. Skala rotfrukten med en rotfrukts-skalare och rosta i ugn eller blanda ner i en puré för att ge sötma.

Rotselleri

Det är rotsellerin som är hemligheten bakom alla mustig vintergrytor och soppor. Ensam har den en smak som lätt tar över rätter, men i måttlig mängd ger den en fyllighet som är svår att få till på annat sätt. Rotfrukten har en knölig yta med många rötter och är enklast att skalas med en vass kniv. Prova att tillaga den som en bakpotatis i ugnen i ungefär 1,5 timmar och ät med citronsmör.

Annons