Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Superfood – maten som skyddar
Foto: Sanna Livijn Wexell

Superfood – maten som skyddar

Publicerad den

Bär och grönsaker med mycket färg är sprängfyllda med antioxidanter. Och många råvaror är extra nyttiga för dig. De ger din kropp extra näring och skyddar mot många sjukdomar, som exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar. Genom att äta färgglatt och nyttigt stärker du ditt immunförsvar. En stor del grönsaker, frukt och bär på tallriken ger också mindre plats för kaloririka mindre näringstäta livsmedel som pasta eller ris.

Annons
superfoods

Katrinplommon

Ganska oansenliga till utseendet, men ack så delikata och nyttiga. Förutom att de kalium- och järnrika stenfrukterna sätter fart på tröga magar är de även fullproppade med antioxidanter, något den mörkvioletta färgen skvallrar om. Godast att äta precis som de är, eller nerskurna i gröten eller filen.

Sardiner

Denna proteinrika lilla sillsläkting är packad med omega-3-fetter, och innehåller dessutom mycket kalcium, järn, magnesium, zink och B-vitaminer. Välj sardiner i olivolja, och ät dem som de är, eller i bitar i en sallad. Du kan också mosa eller mixa ner sardiner i dressingar och pastasåser.

Viltkött

Magert, näringsrikt och ekologiskt. Vilda djur har levt på det naturen har att erbjuda, inte på foder. De har inte avlats fram för att ge hög avkastning, eller stressats i onaturliga miljöer och transporter. Har du någon i din omgivning som jagar? Passa på att fråga om du får köpa några kilo nästa gång!

Rödbetor

Rik på folsyra har rödbetan cancerskyddande egenskaper. För att behålla så mycket av antioxidanterna som möjligt ska du äta den rå (tunt skivad i en sallad) men varsamt tillagad är den fortfarande nyttig.

Tips: Ät även den vackra och nyttiga blasten, till exempel i en sallad.

Papaya

Papaya är bra för matsmältningen, tack vare ett kraftfullt enzym. Den är rik på fibrer vilket bidrar till en god bakterieflora i tarmarna. Full av C-vitaminer, så ät den gärna i kombination med järnrik mat.

Gurkmeja

”Fattigmanssaffran” har varit i ropet på senaste, på grund av dess hälsobringande effekter. Den är antiinflammatorisk och innehåller stora doser av antioxidanter. Används flitigt i indisk mat och är kryddan som ger curry dess gula färg. Strö på woken eller rör ner i riset.

Ägg

Ägget har en ovanligt god sammansättning av vitaminer och spårämnen: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, riboflavin, folsyra, B6-vitamin, B12-vitamin, kolin, järn, kalcium, forsfor och kalium är några av nyttigheterna. Med dryga 12 procent protein är ägg dessutom en favoritfrukost för personer som vill bygga muskler.

Pak Choi (pak choy)

En underart till kål som introducerades för oss européer på 80-talet. Liksom alla kålväxter är pak choi laddad med antioxidanter. Energisnål, näringsrik mat som är bra för magen, bakteriedödande och blodsockersänkande. Flitigt använd i asiatisk mat, och ska bara stekas eller wokas hastigt så att krispigheten behålls.

Fler recept visas nedanför annonsen
Annons