Artikel

Superfood – maten som skyddar

Boosta kroppen med råvaror som är extra nyttiga – superfood är här för att stanna. Testa att laga god mat med hälsofördelar.
Text: Linnea Swärd

Katrinplommon

Ganska oansenliga till utseendet, men ack så delikata och nyttiga. Förutom att de kalium- och järnrika stenfrukterna sätter fart på tröga magar är de även fullproppade med antioxidanter, något den mörkvioletta färgen skvallrar om. Godast att äta precis som de är, eller nerskurna i gröten eller filen.

Recept med katrinplommon:

Kompott på torkad frukt

Grytstekt fläskkarré med äppelsås

Fiberrikt mellanmål

Sardiner

Denna proteinrika lilla sillsläkting är packad med omega-3-fetter, och innehåller dessutom mycket kalcium, järn, magnesium, zink och B-vitaminer. Välj sardiner i olivolja, och ät dem som de är, eller i bitar i en sallad. Du kan också mosa eller mixa ner sardiner i dressingar och pastasåser.

Recept med sardiner:

Sardin och olivmacka

Citron Fourré

Sardinmacka

Kreativ sardinsallad

Viltkött

Magert, näringsrikt och ekologiskt. Vilda djur har levt på det naturen har att erbjuda, inte på foder. De har inte avlats fram för att ge hög avkastning, eller stressats i onaturliga miljöer och transporter. Har du någon i din omgivning som jagar? Passa på att fråga om du får köpa några kilo nästa gång!

Recept med viltkött:

Vild köttfärslimpa

Sivans älgfärsbiffar

Gräddig suovaspanna

Rådjurssadel med rotfruktsstrudel

Rödbetor

Rik på folsyra har rödbetan cancerskyddande egenskaper. För att behålla så mycket av antioxidanterna som möjligt ska du äta den rå (tunt skivad i en sallad) men varsamt tillagad är den fortfarande nyttig.

Tips: Ät även den vackra och nyttiga blasten som sallad.

Recept med rödbetor:

Rostad rödbetssallad med pistagemandlar och buffélmozzarella

Chlodnik – kall polsk rödbetssoppa

Getostfyllda lammfärsbiffar med grillade rotfrukter

Kycklingsallad med rödbetor och chèvre

Papaya

Papaya är bra för matsmältningen, tack vare ett kraftfullt enzym. Den är rik på fibrer vilket bidrar till en god bakterieflora i tarmarna. Full av C-vitaminer, så ät den gärna i kombination med järnrik mat.

Recept med papaya:

Arubalax med exotisk bulgursallad

Sallad med många färger

Cashewlax med papaya

Gurkmeja

”Fattigmanssaffran” har varit i ropet på senaste, på grund av dess hälsobringande effekter. Den är antiinflammatorisk och innehåller stora doser av antioxidanter. Används flitigt i indisk mat och är kryddan som ger curry dess gula färg. Strö på woken eller rör ner i riset.

Recept med gurkmeja:

Daal

Fruktfylld kyckling i lergryta

Mandelfisk

Kryddkokta blåmusslor

Ägg

Ägget har en ovanligt god sammansättning av vitaminer och spårämnen: A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, riboflavin, folsyra, B6-vitamin, B12-vitamin, kolin, järn, kalcium, forsfor och kalium är några av nyttigheterna. Med dryga 12 procent protein är ägg dessutom en favoritfrukost för personer som vill bygga muskler.

Recept med ägg:

Äggsallad med rökt sidfläsk och ljummen vinägrett

Omelettrullar med lax och färskost

Äggkräm till färsk sparris

Äggcocotte med skagenröra

Pak Choi (pak choy)

En underart till kål som introducerades för oss européer på 80-talet. Liksom alla kålväxter är pak choi laddad med antioxidanter. Energisnål, näringsrik mat som är bra för magen, bakteriedödande och blodsockersänkande. Flitigt använd i asiatisk mat, och ska bara stekas eller wokas hastigt så att krispigheten behålls.

Recept med pak choi:

Asiatisk Pak choi sallad med soja- citrussås och torrostade jordnötter

Asiatisk biffsallad med mango, chili och limedressing

Nyttiga barn-fish and chips

Recept