Hem / Inspiration / Högtider / Halloween / Halloween – Mat, dryck och inspiration för festen

Halloween – Mat, dryck och inspiration för festen

Publicerad den

Halloween - helgen då det är ok att äta godis tills man blir blå, skrämma livet ur familjen och spöka ut sig totalt (bokstavligen)! Inför halloween tänder vi läskiga pumpalyktor, blidkar kvarterets barn med sötsaker och äter massor av god mat. Har du någonsin undrat, varför? Eller letar du inspiration, recept eller pyssel inför halloween? Här hittar du en kuslig 3-rätters meny, förslag på festliga drinkar, pyssel för de minsta, självklart massor av inspirerande recept och mycket mer inför festen! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Välkommen in i vår ruskiga halloweenhörna! Klicka på rubrikerna här nedan eller scrolla vidare neråt för att skrämmas vidare till just det du letar! Ha nu en riktigt trevlig och ruggig halloween, och förresten…bu!

Om Halloween

Högtiden Halloween har sitt ursprung från flera delar av världen, men främst på Irland och och i Skottland. Det sägs att den växte fram från skördefesten Samhain, en av Kelternas högtider. Samhain var en skördefest som började den sista oktober. Samhain firades i slutet av sommaren, något som sågs som slutet av det keltiska året. Vid denna högtid sades gränsen mellan de levandes och de dödas värld vara som tunnast. Under natten till Samhain trodde kelterna att de dödas själar kunde återvända till jorden.

För att blidka själarna, och vara säkra på att boskap skulle överleva, sattes mat ut utanför husen som offergåvor. Stora fester hölls även, där extra platser dukades för de personer i hushållet som gått bort. Detta gjordes för att visa gästfrihet för de själar som återvände.

Det var även vanligt att personer gick hus till hus och fick mat i utbyte mot några verser poesi. Det sägs att utklädda personer försökte imitera, och då även maskera sig för de vandrande själarna.

Bjud gästerna på en härligt färgrik trerättersmeny till halloween. Här nedanför hittar du vårt menyförslag till de vuxna. Lite längre ner i artikeln hittar du förslag på mat för de mindre!

Den kristna kyrkan försökte tidigt göra sig av med traditionen och flyttade Alla Helgons Dag (allhelgonadagen) till lördagen mellan 31 oktober och 6 november så att den 31 oktober blev allhelgonaafton. Trots försöken lyckades inte kyrkan helt utplåna Samhain. Däremot förändrades traditionen över åren. När immigranter förde in traditionen till USA under 1800-talet blev firandet mer folkligt över tid. Självklart har även andra länder påverkat dagens sätt att fira halloween, som idag är ett hopkok av alla möjliga traditioner.

Därför har vi pumpor som lyktor

Så var kommer idén med våra läskiga utskurna pumpor ifrån? Visst, det är nog läskigt (slemmigt) att tömma en pumpa på inkråmet – men historien bakom pumpalyktorna är ännu kusligare!

De personer som maskerade sig hade ofta med sig rovor fyllda med ljus, där ansikten var utskurna. Dessa lyktor, som kallades jack-o’-lanterns, skulle representera en smed vid namn Jack.

Det sägs att smeden hade varit för ond för att komma in i himlen, men på något sätt lurat djävulen så att han inte heller kunde komma till helvetet. Jack fick alltså irra runt på jorden, för att hitta vägen hällde han glödande kol i de rovor han ätit.

pumpa, lykta

Man kan göra mer med en halloweenpumpa än att bara skära ut ett läskigt ansikte. Använd pumpaköttet i soppor och pumpakärnorna i pumpapajer eller i hemmagjord müsli! Här tipsar vi om några av våra favoritrecept med pumpa.

Gör en egen pumpalykta

Visst går det att köpa en färdig pumpalykta, men det är riktigt roligt att göra sin egen hemmagjorda – och superenkelt! Barn brukar tycka det är riktigt kul att karva egna pumpor, och det är en trevlig stund att umgås med familjen. Pumpor kan vara svåra att skära i, så var noga med att akta små fingrar.

halloween, pumpa
  • Börja med att välja ut en så stor pumpa du vill ha. Pumpan ska vara tung, relativt fläckfri och låta ihålig när du knackar på den. Du behöver en liten men vass kniv för att skära ett lock och karva mönster och en penna för att markera hur du ska skära. Det är lättast att karva pumpan i köket, det kan bli lite kladdigt! En pumpalykta ska helst stå utomhus eftersom de då håller längre. Väljer du att ha pumpan inomhus så tänk på brandsäkerheten.
  • Skär ut ett lock på toppen av pumpan (nog stort för att du ska få ner handen i), vinkla kniven så att du får en lite plan yta på snittet – då ramlar inte locket ner när pumpan skrumpnar lite.
  • Gröp ur fruktköttet med en sked eller med handen  – lite kladd har ingen dött av.
  • Rita mönstret på pumpan och skär efter linjerna. Du kan välja att skära ut hål, eller bara göra ytliga snitt – beroende på hur du vill att ditt mönster ska lysa.
  • Ställ ner ett ljust och tänd – voila!

Så firar du halloween

I Sverige blev halloween ett fenomen först i mitten av 1900-talet. Firandet av halloween ökar i storlek för varje år, idag är det en av årets största dagar att se fram emot om du gillar godis, pyssel och skräckhistorier!

Halloween firas varje år i USA den 31 oktober. I Sverige firas dagen däremot oftast på fredagen innan Alla Helgons Dag. Vill du fira dagen fullt ut så krävs såklart vissa förberedelser. Massvis av godis ska köpas, pumpalyktor ska karvas och kostymer ska väljas ut.

Börja höja stämningen med skräckfilmer, gärna halloween-tema då såklart. Tävla om vem som kan berätta den bästa spökhistorien och öva på teatersminket inför festen. Många väljer att ha halloweenfester, med tävlingar om bäst klädda. Du kan lika gärna klä ut dig till något roligt som något läskigt, det gäller bara att ha lite fantasi. Klä dig i en genomskinlig sopsäck fylld med färgglada ballonger – Tada, du är en godispåse. Tejpa fast 50 grå färgkartor på kläderna – hello Mr Grey!

Sätt ihop din egen halloweenmeny inför festen – sök bland alla våra halloween-recept här

Läskiga drinkar eller en otäck bål sätter rätta stämningen direkt

Oavsett om du firar halloween på det traditionella sättet eller inte så är det som alltid roligt att servera lite trevlig mat. Här hittar du förslag på nya varianter av festmat. Enkel och festlig halloweenmat – när du inte vill servera en tre-rätters men ändå vill bjuda på något roligt till halloween.

Plockmat till festen

Till de läskiga drinkarna är det gott med små munsbitar. Före eller efter varmrätten spelar mindre roll, plockmat är alltid gott. Servera drinktilltugg med roliga färger och massor av smak. Här hittar du några förslag på smarrig plockmat inför halloweenfesten.

Mat till halloween för barnen

Mat och fika till barnen på halloween ska såklart vara så spökaktig som möjligt. Avhuggna fingrar, slemmiga soppor och bloddrypande drinkar – ge rätterna roliga namn så är du halvvägs där! Med lite hushållsfärg går de flesta bakverk att göra Halloween-vänliga. Glöm inte bort de klassiska ”vampyrtänderna” som finns i varje godisbutik. Låt barnen dekorera egna monstermuffins, eller göra spindevävsmönster på småkakor.

Trick or treat – Bus eller godis!

Inte minst barnen har tagit denna sed till sina hjärtan, och det kan väl vem som helst förstå. Tänk att få klä ut sig i ruskiga kostymer, busa med de vuxna och dessutom frossa i godis. Men varför är ”bus eller godis” en del av halloween?

Själva godisjakten – Trick or treat (bus eller godis) togs vid i USA där barnen fick en chans att retas med vuxna. Godisjakten har över åren utvecklats och numera ligger fokus på att äta godis tills de mår illa (oftast finns nog mycket godis hemma och en godisjakt behövs inte). Tanken med godisjakten är att barnen klär ut sig, ofta som små häxor, skelett eller spöken, och sedan går runt på gatorna där de bor på jakt efter sötsaker. Men det går lika bra, och är lika vanligt, att barnen får godis hemma.

Inför en halloweenfest är det extra populärt att göra eget godis, gärna så läskigt som möjligt så klart. Självklart krävs lite fantasifulla sötsaker till halloween – här har du några förslag!

Pynt & pyssel

När ska man pyssla om inte på halloween? Karva pumpor, häng upp läskiga fladdermöss ovanför bordet och duka med massor av kusliga spindlar. Barn brukar älska att pyssla inför halloween, speciellt om det kan bli en del av dukningen eller dekoren till halloweenfesten såklart.

Det finns massor av roliga pyssel och knåp du kan göra till halloween. Rykande bålar, spökaskar till godiset eller flygande fladdermöss att hänga från taket! Här nedanför har vi samlat några av våra favoriter i pysselväg inför halloweens läskiga stunder.

Annons