Hem / Inspiration / Högtider / Halloween / Få bålen att ryka
Rykande bål, halloween

Få bålen att ryka

Publicerad den

Vi på Tasteline får massor av frågor från besökare om hur man gör för att få bålen att ryka på ett dramatiskt sätt, speciellt inför halloween. Svaret heter kolsyreis, eller torr-is. Men det är inte bara bålen som kan piggas upp med rök – använd fantasin och låt hela festbordet bada i dimslöjor! Självklart krävs lite fantasifulla namn på bål och andra drinkar inför festen. Oavsett om det är alkoholfri bål för barn eller drinkrecept med alkohol - vad sägs om en Ungersk taggsvans? Eller varför inte en Dunderdrink för barnen?

Annons

Det finns en hel del förhållningsorder när det gäller kolsyreis. Med tanke på att isen håller en temperatur på -78 grader måste man handha den på ett speciellt sätt för att inte få brännskador.

Om du till exempel köper isen från AGA så levereras den i en frigolitförpackning som innehåller ett tiotal små paket. Du kan hålla i paketet och slå det mot bordet så att isen inuti fördelas i mindre bitar. Använd helst handskar när du tar i isen.

De små isbitarna kan sedan läggas i vätska för att få en rökeffekt. Om du har varm vätska så blir rökutvecklingen något kraftigare. Man kan göra ganska häftiga effekter genom att tex tillsätta lite diskmedel i vätskan – då bildas det läskiga bubblor av röken som sedan spricker.

Lägg helst inte isen direkt i dricksglas eller bålskål. Eftersom isen krymper i takt med att det ryker så blir det kvar en pytteliten isbit som far runt i glaset. Om någon får den i munnen kan det finnas risk för brännskador.

Vi har alltså använt oss av två skålar. Säkert, eftersom isen aldrig kommer i kontakt med det folk ska dricka…

Få bålen att ryka-1
Rykande bål, halloween

…och effektfullt, eftersom det ser minst lika häftigt ut som om man skulle ha lagt isen direkt i bålet. Du kan även färga vattnet kring bålet i någon läskig färg om du vill.

Pomperipossa

Vi har alltså använt oss av två skålar. Säkert, eftersom isen aldrig kommer i kontakt med det folk ska dricka…Häxbrygd för årgångshäxor och trollkarlar som önskar kraftig hårväxt på ryggen. För de som kommit i kvastkörkortsåldern. Spygrön härlig färg. Har en smak av Transylvanien.

Kan blandas inför stora och små sammankomster. Allt är beräknat på ett badkarsmått. Om ni bjudit in hela släkten, och vill ha en ännu större häxbrygd, dubblera måtten. Är det småfolket eller svärmor, halvera.

Gör så här:

OBS! Alla ingredienser behöver inte användas. Förenkla genom att bara använda apelsinjuice, vodka och en av de gröna likörerna. Fyll en bålskål med is. Blanda alla ingredienser.

Draculas hämnd

Vulkanlava för små monster och mikrodrakar. Törstsläckare för dem som inte lärt sig att släcka den brinnande andedräkten. Smakar gammalt skämt med en ton av fotsvett. Härlig blodröd färg.

draculas hämnd

Drakulas hämnd kan även blandas för lite större monster. Trolla då fingerborgarna till badkar.

Gör så här:

OBS! Bålen kan förenklas genom att använda färre ingredienser, tex tranbärsjuice, svartvinbärsjuice och lingondricka. Fyll en bålskål med is. Häll över ingredienserna.

Det är inte bara bålen som blir tjusig med rök. Droppa karamellfärg i vinglas och ställ ut på bordet. Eller bygg upp ljuskonstverk som svävar i rök.

Ett annat bra dekorationstips har vi fått av Peter Sköld som mejlade och berättade om sina paprikadekorationer:

Gör så här: Gröp ur paprikor, skär ut ett ansikte på samma sätt som man gör med en pumpa och lägg i ett värmeljus i dem. Ställ dem sen i bokhyllan och alla kommer bli imponerade. Snabbt billigt och enkelt. Tack för tipset Peter!

Annons