Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Att äta för hjärtats skull

Att äta för hjärtats skull

Publicerad den

Att kost och livsstil hör ihop med hjärt-kärlhälsa är något du säkert känner till. De flesta av oss vet att vi behöver äta bra och motionera regelbundet för att inte drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller liknande. Men vad är bra mat för hjärtat? Vi har frågat Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor och forskare vid Karolinska Institutet om de senaste rönen och kostråden för ett friskt hjärta.
Text: Madeleine Grem-Nielsen

Annons

Att välja rätt kost

Det finns över 1 miljon forskningsrapporter om mat och hälsa; vad vi bör äta och vad vi ska undvika. Det är många motsägelsefulla budskap – ena dagen får vi höra att till exempel smör är bra till att nästa dag höra det motsatta.

Vilken är de senaste rönen gällande kost och hjärt-kärlhälsa?

– Allra starkast är bevisen för hur fettet i maten påverkar blodfetter. Den omfattande forskningen som finns idag visar att vi bör skifta från animaliska och mättade fetter till omättade fetter från vegetabilier samt feta fiskar. Eftersom kroppen inte kan tillverka de fleromättade essentiella fetterna behöver vi få i oss mer av dessa med hjälp av kosten, säger Mai-Lis Hellénius.

Nordiska Kostrådet rekommenderar

Enligt Nordiska Kostrådet bör maten bestå av grönsaker, frukt, baljväxter, spannmål, fisk, omättade fetter och små mängder mättade fetter. Kort sagt kan man säga att det gröna utgör basen, sedan kan vi lägga till kött, ägg och mejeriprodukter.

Mer frukt och grönt

Att öka intaget av grönsaker, baljväxter, frukt och bär, nötter och fröer är bra. Två nävar grönt samt ett par frukter om dagen är en bra regel att hålla sig till. Lägg sedan till baljväxter, nötter och fröer. Fisk och skaldjur ska vi helst äta tre gånger i vecka.

Byt ut snabba kolhydraterna mot långsamma

Du behöver inte plocka bort spannmålsprodukter, men byt det vanliga alternativet mot fullkornsvarianten. Mättade fetter så som smör och smörbaserade matfetter ska bytas ut mot vegetabiliska oljor: olivolja, rapsolja, linfröolja och kokosolja. Magra mejeriprodukter ersätter de feta varianterna.

Bort med det röda köttet

Undvik rött kött, charkprodukter, salt, socker och alkohol. Denna mat ska komma längst ner i näringspyramiden. Välj hellre fisk och fågel framför rött kött. Socker, godis, sötsaker, läsk, chips och andra onyttigheter bör undvikas – för hjärtats skull!

Så, hur var det nu med fetterna?

– Att öka intaget av mättat fett är en farlig väg, även om det tillfälligt skulle leda till viktnedgång. Med 35-års erfarenhet av arbete med hjärt-kärlpatienter stödjer jag de vetenskapligt baserade kostråden: var inte rädd för vare sig kolhydrater eller fett men välj smart. Ät frukt och fullkornsprodukter, och byt ut det animaliska mejerifettet till det fleromättade vegetabiliska fettet som vi behöver, avslutar Mai-Lis.

Övriga tips: Sluta rök! Stressa mindre, fokusera på balans och motionera mera!

Recepttorka?

Lugn, vi har listat recept som gör gott för ditt hjärta. Glöm inte att byta ut feta mejeriprodukter mot de magrare alternativen.

Annons