Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Konsten att baka sockerfritt!

Konsten att baka sockerfritt!

Publicerad den

Att baka sockerfritt är faktiskt lättare än du tror. Här är guiden med allt du behöver veta för att komma igång och baka utan raffinerat socker och vetemjöl.

Text: Catarina Bjerén

Annons

När det kommer till att baka sockerfritt finns det lite olika definitioner och varianter man kan förhålla sig till. Antigen äter du enligt LCHF och vill utesluta så mycket kolhydrater som möjligt, eller så vill du dra ned på gluten och det tillsatta, raffinerade sockret. I den här guiden fokuserar vi på det övergripande när det kommer till att baka utan raffinerat socker och gluten.


När du bakar sockerfritt, utan socker och vetemjöl, är det viktigt att veta vilka substitut som finns och vad dom har för olika egenskaper.
Vid traditionell bakning använder man ofta mjölsorter som är baserade på råg eller vete. Dessa sädesslag innehåller gluten, vilket är det ämne som gör att degen suger åt sig vätska och “håller ihop”. Ersätter du dessa mjölsorter med glutenfritt mjöl är det viktigt att ha i åtanke att dessa inte binder vätska på samma sätt som vanligt mjöl med gluten. Detta innebär att du oftast måste tillsätta något annat fiberrikt som hjälper till att binda vätskan i degen när du bakar med glutenfritt mjöl.

Dessa fiberrika produkter brukar inte användas som direkt ersättning för vetemjöl eller andra mjölsorter, men används däremot i mindre mängder tillsammans med kokosmjöl eller liknande för ge volym och textur till glutenfria bakverk. För att det ska bli så bra resultat som möjligt är det vanligt att man blandar olika glutenfria mjölsorter för att få till önskad konsistens och smak. Det är viktigt att du väljer mjöl efter rätt ändamål. Nedan listar vi de vanligaste mjölsorterna som används vid sockerfri och glutenfri bakning.

Att ersätta just sockret när du bakar är faktiskt det minst utmanande med att baka sockerfritt. Det finns nämligen en uppsjö med alternativ som får kakan att smaka himmelskt ändå! Äter du enligt LCHF bör du tänka på att frukt påverkar blodsockret ungefär lika mycket som raffinerat socker. Håll dig därför till ett sötningsmedel med så lågt kolhydratsinnehåll som möjligt om du äter en strikt LCHF-kost.

Bra att tänka på!

Recept på sockerfria godsaker:

Annons