Hem / Inspiration / Fest / Valborg
Grillad avokado

Valborg

Publicerad den

Valborg, eller valborgsmässoafton, är en vårfest där maten är en viktig del. Vem vill inte värma sig med en härlig soppa efter att majbrasan tänts? Eller avnjuta en god valborgsmeny, dignande buffé med smarrig efterrätt eller mysa tillsammans med grillat! Vi har recepten och maten för alla; den som vill laga enkelt, snabbt, lyxigt, elegant, vegetariskt, kallt eller varmt. Valborg inviger vår och sommar med värme och eld, vi inviger med mat och recept därtill! Text: Anna Winér

Annons

Varför firar vi Valborg?

30 april är det dags, då tänds eldarna runt om i landet och Valborgsmässoafton firas. Håkan Hellström strömmar ur högtalarna bland de unga och talen om våren avlöser varandra. Elden färgar himlen röd och längtan om våren och sommaren väcks. Men traditionen om Valborg sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Valborg har firats i Sverige sedan medeltiden då traditionen anlände från Tyskland. Att tända brasor var ett tidigt inslag med syfte att skrämma bort rovdjur från boskapen och onda andar och häxor från byarna. Traditionen hedrar även det tyska helgonet Walpurgis som var en engelsk abedissa som levde på 1700-talet. Hon kallades till Tyskland för missionsarbete och legenden säger att hon var ett skyddshelgon för bland annat god skörd.

Mat, meny & recept för Valborg

Frodig skörd leder ju till förträfflig mat och fantastiska recept som vi på Tasteline gärna delar med oss av inför Valborg! Allt från brunch, grillat och enkel och snabb valborgsmeny till trerätters med förrätt, varmrätt och efterrätt passande för valborg har vi recepten för. Klicka runt och låt dig inspireras!

Annons