Hem / Inspiration / I säsong / Sommar / Sommarbär
Foto: Kerstin Eriksson

Sommarbär

Publicerad den

Vitaminer, antioxidanter och inte minst fantastisk smak. Nu är högtid för naturens eget godis - bären. Passa på att njuta av färska hallon, blåbär, jordgubbar och vinbär - och hamstra i frysen eller förädla på annat sätt.

Annons

BJÖRNBÄR

Björnbär växer ofta vilt och mognar från mitten av augusti och in i september. Vildväxande smakar mer än odlade. Välj svartglänsande bär utan röda fläckar. Bären har kort hållbarhet. Omogna björnbär har en kärv smak men kan bli goda i sylt! Bären smakar jättegott tillsammans med äpplen i en smulpaj.

HALLON

Hallon är en riktig smakbomb och allra mest smakar vildhallon! Frilandsodlade mognar från mitten av juli, men växthusodlade finns tidigare. Bären har kort hållbarhet. Koka din egen marmelad på mörk choklad och hallon, gör saft eller servera bären med avrunnen gräddfil. Hallon fungerar även bra ihop med lakrits, fårost eller mynta.

VINBÄR

Mognar i juli och augusti. Svarta vinbärets kraftiga smak är tacksam till saft och sylt. Allra godast är Hirams klassiska vinbärssylt med lika mycket socker som bär. Bladen går att använda till saft eller te! Blanda röda vinbär med jordgubbar och nektariner till en röd fruktsallad. Vita vinbär är albinovarianter på röda och sötare i smaken.

JORDGUBBAR

Svenska frilandsodlade jordgubbar finns från lite före midsommar till augusti. De ljusa sommarkvällarna i norra Europa ger våra bär extra sötma. Öka hållbarheten genom att förvara dem svalt och inte hantera dem för mycket. Skölj och snoppa dem precis före servering. Bären är goda att kombinera med rabarber, basilika, svartpeppar, grönmögelost, stjärnanis eller apelsin.

Annons