Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Dietistens bästa matlådor
Chorizogryta med bönor
Foto: Katja Kristoferson

Dietistens bästa matlådor

Publicerad den

Matlåda kan vara så mycket mer än en sliten plastbytta med gårdagens spaghetti. Här tipsar vi om goda, nyttiga och lättlagade middagar som passar perfekt att ta med till arbetet eller skolan dagen efter! Text: Mia Troberg och Sofia Nyberg

Annons

Satsa på ett nytt sunt liv med härlig matlådemat istället för att ta med dig en kladdig pasta till jobbet eller skolan. Och sluta köpa fryst mat bara för att det går fort! Köp ett gäng vackra, färgglada matlådor och tänk på att alltid komplettera den varma maten med grönsaker och ibland något litet gott till efterrätt.

Var ska man börja? 

1. Tänk tallriksmodellen även i matlådan. Se till att få med kött/fisk/fågel/vegoprotein, ris/pasta/potatis och grönsaker.

2. Försöka att pressa in mer fibrer i måltiden genom att välja fullkornspasta/ris/bulgur och tillsätta bönor, rotfrukter, linser.

3. För att göra det enklare för sig är det bra om grönsaker ingår i själva maträtten. Gör grytor, gratänger och andra rätter som innehåller grönsaker.

4. Komplettera med färsk frukt och grönsaker. Några nötter, torkad frukt, lyxig exotisk frukt eller. Det är ofta det lilla extra som gör att man känner sig nöjd efter en måltid.

Laga storkok

Ta söndagen till att laga storkok tillsammans! Det blir ett perfekt tillfälle att fylla kylen och frysen med matlådor. Rätter som passar till storkok är köttfärssås, lasagne, paj, soppa, gratänger och grytor av alla dess slag.

Vissa förknippar matlådor med tråkiga rester från gårdagen, men så behöver det inte vara. Många rätter blir oftast bara godare om de får stå till sig så att smakerna sätter sig ordentligt.

Går det verkligen snabbare att koka nudlar än att steka en fräsch omelett? Vi testade!

Så länge håller din matlåda i kylen

Upphettad mat håller ungefär 4-5 dagar i kylen, men kan hålla upp till en vecka beroende på hur maten hanteras och sedan förvaras. Det är viktigt med god hygien under matlagningen och att maten kyls ned snabbt när den är klar.

Portionera gärna upp i matlådor, låt de svalna i vattenbad och ställ in i kylen så fort som möjligt. Se till att kylskåpet har en låg temperatur, helst runt 4°C.

Gör frysen till din egen restaurang

Färdiglagad mat håller mellan 3-6 månader i frysen. Laga upp proteinrika grytor, biffar, bullar och såser och frys in i portionsstora burkar eller i tättslutande fryspåsar. Gör detsamma med ris, matvete, quinoa, dinkel, mos eller det du föredrar. Grönsaker och rotsaker kan du ugnsrosta, woka eller tillaga i en smaskig ratatouille och frysa in även de i portionsförpackningar.

Nu har du en restaurang i frysen! Kombinera protein, tillbehör och komplettera med grönsaker. Simsalabim så kan du få till nya kombinationer varje dag!

Det här går mindre bra att frysa:

Annons