Hem / Inspiration / Världens mat / Asien / Indien / Indien – ett smakäventyr

Indien – ett smakäventyr

Publicerad den

Raffinerat och ändå enkelt, hett men ändå lättillgängligt, fullpackad med kryddor men alltid i harmoni. Det indiska köket är lätt att älska. Här hittar du trevlig resefakta om Indien, och såklart indiska recept!

Annons

Har du varit där? Grattis. Då har du fått uppleva riktigt smakrik och raffinerad mat; nyttig och doftande av kryddor som kanel, kummin, kardemumma, mynta och saffran. Ur ett rent kulinariskt perspektiv kan Indien vara himmelriket. I synnerhet om du är vegetarian.

I norra Indien och Pakistan dominerar Mogulköket, Mogulerna var krigare från Persien som invaderade norra Indien. De byggde städer och fantastiska, färgglada slott. Mest känt är mausoleet Thai Mahaj. Mogulernas inflytande på maten kan förenklas med Persiska grytor och grillrätter med lite hetare Indisk kryddning.

I de södra landsändarna är maten mycket chilistark och oftare vegetarisk, inte sällan med kokosmjölk som den Thailändska maten.

Från öst till väst kan man också uppleva skillnader. Bland annat har den östra kusten en lång tradition av handel med Arabhalvön och Europa. Portugisiska arv gör sig fortfarande påminda längs kusten. Och i den sydliga delstaten Keralas hamnstad Cochin är det extra tydligt, med exempelvis Vasco da Gama’s grav, i St. Francis Xavier-kyrkan.

Längst i norr finns det lilla landet med de stora bergen, Nepal. Här har maten drag av Ostasien. Kinesiska nudlar och framför allt Tibetanska rätter har smugit sig in i köket. Mest spännande är Momo, friterade pastaknyten med jakkött, jodå det är väldigt gott.

Två gemensamma nämnare som ofta återkommer i all form av indisk matlagning är grönsaker och baljväxter, framförallt linser. Maten är alltid är mycket välkryddad. Vilket alltså inte nödvändigtvis betyder att kryddningen behöver vara het.

Indierna använder sina kryddblandningar, masala, till det mesta och dessa kan innehålla hur många ingredienser som helst. Curry är inte som många tror en kryddblandning utan egentligen namnet på en rätt som består av grönsaker, kött eller fisk med en kryddig sås. Ordet curry tros förresten vara en förvrängning av det tamilska ordet kari som betyder just sås. Om du tittar närmare på de färdiga indiska kryddblandningarna i affären, ser du att de snarare heter något i stil med ”madras masala”, än ”madras curry”.

Indisk mat serveras nästan alltid med ris, och gärna med någon sorts bröd till. Chapati, naan eller popadum är namnen på de vanligaste bröden, som också kan vara livräddare om du äter en chilisprakande Vindaloo-gryta. Inget är så effektivt mot chilihetta som bröd – vatten eller öl gör snarare saken värre.

Annons