Hem / Inspiration / Världens mat / Asien / Vietnam / Upptäck Vietnams matkultur
vietnam ingredienser
Foto: Nurlan Emir

Upptäck Vietnams matkultur

Publicerad den

Vårrullar, klassisk nudelsoppa och färgsprakande pannkakor – det vietnamesiska köket är verkligen en kulinarisk sensation. Här matchas dagsfärska råvaror med friska kryddor som ingefära, thaibasilika och stjärnanis i en underbar kombination. I det vietnamesiska köket skattas arom högre än hetta – en avgörande skillnad mot det thailändska köket där hettan ligger i fokus. Text: Frida Åstrand Melin

Annons

Vanliga maträtter i Vietnam

Phở – Pho är Vietnams nationalrätt. Phở är en nudelsoppa baserad på ox- eller kycklingfond med risnudlar, vårlök, ingefära och koriander. Soppan har en karaktäristisk smak som kommer från fisksåsen nuoc mam. Beroende på vilken del av Vietnam du befinner dig kan ingredienserna i soppan variera, men en sak är säker – Pho  är och förblir en riktig klassiker!

Cao lầu – Cao lau är en nudelrätt med massor av smak. Förutom nudlar serveras rätten med rischips, krispigt fläsk, färska örter och grönsaker.

Cá Tai Tượng Chiên Xù – Elephant ear fish, som fått sitt smeknamn efter sin specifika form, är helt klart en matupplevelse du kommer att minnas. Traditionellt serveras denna fisk hel (med fjäll, huvud & fenor) i ett träställ. 

Bánh xèo – Banh xeo betyder ordagrant “fräsande pannkaka”, och har fått sitt namn efter det härliga fräsande ljudet som smeten ger ifrån sig när den landar i pannan. Rätten baseras alltid på rismjöl och färska örter och kan jämföras med crepes. Banh xeo serveras med varierande tillbehör som exempelvis räkor, groddar, fläsk eller ägg. 

Gỏi cuon – Klassiska vietnamesiska vårrullar som serveras färska eller friterade, med en mängd olika fyllningar. Goi cuon är verkligen en uppfriskande och fräsch rätt som tagit Sverige med storm!

Bánh mì – Banh mi är en vietnamesisk baguette som fylls med picklade grönsaker, chilisås, grillad kyckling och paté. Rätten är en stor favorit bland de som älskar street food.

Bún Chả – Bun Cha är en nudelrätt. Rätten har en bas av risnudlar och serveras med marinerat fläsk, färska örter och köttbullar. Ofta serveras rätten med massvis tillbehör, som till exempel koriander, vitlök och chili.

Chè – Che är en traditionell vietnamesisk efterrätt med klibbigt ris, mungbönor och kokosmjölk.

Bánh chưng – Banh chung är en rätt komplicerad rätt med ris, fläsk och mungbönor. Rätten kräver många timmar i köket och man måste vara flera som lagar maten. Banh Chung serveras under det vietnamesiska nyåret “Tet”.  

Vanliga råvaror i vietnamesisk matlagning

Vietnam har verkligen blivit ett populärt kulinariskt resmål för världens gastronomer, och vi förstår varför! I grova drag kan Vietnams matkultur delas upp i en nordlig, en central och en sydlig del. Den sydliga delen innehåller betydligt mer hetta och curry än de övriga. 

Uppskattar du friska, fruktiga, färgstarka och variationsrika maträtter? Då kommer det vietnamesiska köket definitivt att passa dig!

vietnam ingredienser

Bộ = nötkött

Gà = kyckling

Gạo = okokt ris

Cơm  = kokt ris

Nước mắm = fisksås

Bún = nudlar

Cuốn = sallad

Ngò Gai = koriander

Rau Que, Húng Que = thaibasilika

Rau Răm = vietnamesisk koriander, myntasmak

Annons