Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Italien / Klassiska pastarecept
pasta alla norma
Foto: Nurlan Emir

Klassiska pastarecept

Publicerad den

Pastan - vår älskade vardagsklassiker. Konstigt är det ju inte att pastan är så pass omtyckt. Det går snabbt att laga, går att variera i oändlighet och framförallt är det väldigt gott. Du kan sätta pastan i fokus eller ha det som ett tillbehör. Gör en snabb vardagsrätt eller en lyxig helgmiddag, allt är möjligt med den italienska råvaran. Text: Frida Ojala

Annons

Pastans historia

Spaghetti, ravioli, rigatoni, pappardelle, cavatappi. Listan med olika pastasorter kan göras lång. Trots att den första pastan kan spåras tillbaka till Kina, ser man ändå Italien som pastans hemland. Där har det lagats pasta i flera hundra år och italienska pastarätter har blivit en stor del av deras kultur.

Trots att pasta äts i princip över hela Italien, är det stora variationer mellan olika regioner. Olika regioner har levererat äkta italienska pastarecept i olika form. I Bologna får du en klassisk bolognese, Ligurien kan leverera en krämig pasta pesto, Sicilien har pasta alla norma och Kampanien satsar på istället på en pasta Vongole. 

När det kommer till just klassisk pasta är det nog ändå Rom som har det största kulturarvet. Deras pastatradition grundades när de fattiga bönderna började laga mat från råvaror som fanns i området. Grunden i en romersk pasta startar med en Cacio e pepe, vilket är en vegetarisk pasta med svartpeppar och pecorinoost. 

En av de mest välkända pastarätterna från Italien är såklart den klassiska carbonaran. En äkta italiensk pasta carbonara innehåller inte mer än just pasta, pecorino, svartpeppar, ägg och guanciale. Enklare än så blir det inte!

Här nedan kan du lära dig mer om pasta, bland annat hur du gör din egen pastadeg – vilket är både smidigt, roligt och gott! Samt se recept på de mest klassiska (och oklassiska) pastarätterna.

Annons