Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Nordafrika light
kycklingtagine

Nordafrika light

Publicerad den

Nordafrikansk mat är mycket mer än couscous. Grönsaker, baljväxter och nyttig olivolja kombineras till ren hälsomat. Testa några av våra hälsosamma recept!

Annons

Många av oss är bekanta med Marockanska rätter och har säkert ätit couscous någon gång. Maten i Algeriet, Tunisien och Egypten har många gemensamma drag med den marockanska, speciellt kryddningen känns igen. Marocko har dock det mest utvecklade köket i regionen, med väldigt stor variation.

Kryddningen är sofistikerad och kanske en aning mildare än i de andra nordafrikanska länderna. Samma typer av rätter förekommer i många av länderna men finns tusentals lokala varianter, exempelvis couscousrätter och mat tillagad i tagine. Färgglada rätter med mustiga kryddor är typiskt för det Nordafrikanska köket. Grytor av olika slag är vanliga och dessa kryddas ofta med spiskummin, saffran, koriander, paprika, mynta, citron och vitlök.

Rätterna baseras oftast på grönsaker, linser, kikärter och lammkött, kyckling eller fisk. Olivolja används nästan alltid och feta mjölkprodukter som grädde och ost är mycket sällsynta. Den här kombinationen av massor med grönsaker, baljväxter och nyttig olivolja gör att den nordafrikanska maten verkligen kan rekommenderas som ren hälsomat, på samma sätt som man brukar prata om den nyttiga medelhavskosten.

Eftersom maten är god och smakrik blir det en ren njutning att bryta sina mindre sunda matvanor och satsa på mat från Nordafrika. Det finns ju små undantag också som inte är så himla nyttiga men underbara och kan ätas med måtta, marockanska pannkakor och Khobz, ett bröd som äts till grytor.

Annons