Hem / Recept / Msemen marockanska pannkakor

Msemen marockanska pannkakor

Betyg: 3.82 av 5
88 röster
1 tim
Medel
Annons

Lördag morgon och jag hör Cheb Mami i stereon, och doften av nygräddade msemen sprider sig i huset. När smaken av den knapriga ytan på en marockansk msemen med honung möter nykokt myntate är livet som allra bäst. Receptet är ur boken: I köket med Markiz, Nordsteds förlag.

Nästan rätt? Visa liknande recept

Annons

Ingredienser

12 port
 • 6 dl
  vetemjöl
 • 1/2 tsk
  salt
 • 1/2 msk
  bakpulver
 • 1/2 msk
  strösocker
 • 1 st
  ägg, stort
 • 2 dl
  vatten, fingervarmt
 • 1/2 dl
  olja, vegetabilisk, till pensling
 • 1 dl
  semolina, (eller mannagryn)
Annons

Gör så här

 1. 1. Blanda mjöl, salt, bakpulver, socker och ägg i en stor bunke eller matberedare. Tillsätt lite vatten i taget medan du arbetar degen, så att det inte blir för mycket.
 2. 2. Den ska kännas smidig och fuktig men inte klibbig. Har du i för mycket vatten kan du balansera upp det med lite mer mjöl.
 3. 3. Lägg degen på köksbänken och knåda den med handflatorna i cirka 5 minuter. När degen känns smidig och elastisk är den klar. Låt vila i 30 minuter.
 4. Fortsättning efter annonsen
 5. 4. Pensla degen med olja. Nyp av en del av degen och forma med hjälp av tummen och pekfingret små degbollar, lite större än en pingisboll. Ta då och då olja på händerna. Placera bollarna på en plåt och täck dem med plastfolie. Låt dem vila i 15 minuter.
 6. 5. Smörj in din köksbänk eller en skärbräda med olja. Ta en degboll och platta till den med handflatan, använd fingrarna för att försiktigt platta ut degen så att den blir mycket tunn, nästan genomskinlig.
 7. 6. Strö lite semolina på den tunna degen och vik den övre och undre kanten omlott på toppen av degen. Degen ska nu vara en lång rektangel.
 8. 7. Strö över semolina igen och vik den högra och vänstra kanten av degen omlott på mitten. Degen bildar nu en fyrkant. Placera degen på en plåt, täck den och låt vila i 15 minuter.
 9. 8. Smörj återigen arbetsytan med olja och tryck ut degen med fingrarna tills den blivit tre gånger större. Den ska fortfarande vara kvadratisk.
 10. Fortsättning efter annonsen
 11. 9. Hetta upp en teflonpanna på hög värme och ha i lite olja. Dra ner till medelvärme och laga msemen 3–4 minuter på varje sida, vänd flera gånger tills varje sida fått en gyllenbrun färg och insidan är ordentligt tillagad.
 12. 10. Det kan hända att pannkakorna fylls med luft men det är bara att platta till dem med handen så blir de omedelbart platta. När de är tillagade så är det bra att lägga dem på lite hushållspapper så att överflödig olja kan absorberas. Konsistensen på en tillagad msemen är seg men den ska inte smaka rå.

Vad tyckte du om receptet?

Betyg: 3.82 av 5 (88 röster)

Frågor, tips och kommentarer