Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Maten som stärker upp kroppen och immunförsvaret efter en cancerbehandling
Lyxig quoinoasallad med blåbär

Maten som stärker upp kroppen och immunförsvaret efter en cancerbehandling

Publicerad den

Känner du någon som drabbats av cancer eller har du själv blivit drabbad? I Sverige lever idag nära en halv miljon människor som någon gång i livet fått en cancerdiagnos. Text: Carina Hejde Foto: Helén Pe för boken Hälsodrycker

Annons

Efter en cancersjukdom är det många som känner oro, ångest och rädsla för återfall. Rehabilitering kan dock hjälpa många cancerdrabbade att återhämta sig bättre både fysiskt och psykiskt.

CancerRehabFonden är en insamlingsorganisation som erbjuder olika rehabiliteringsprogram till cancerdrabbade vuxna och barn.

Foodpower på Österlen är ett sådant rehabiliteringsprogram där man fokuserar på kost, yoga och samtal i grupp med en psykolog.

Anna Ottosson

Rehabiliteringsprogrammet drivs av Anna Ottosson som är legitimerad dietist och författare och som har många års erfarenhet av att arbeta med cancerdrabbade.

På Foodpower inspireras deltagarna att lära sig om kraften i maten och fokus ligger på hur man kan stärka upp kroppen och immunförsvaret efter en cancerbehandling med hjälp av kosten. Vi har fått möjlighet att träffa Anna och ställa ett par frågor till henne.

Vilken betydelse har kosten i samband med rehabilitering från cancer?

– Kosten har en enorm betydelse, vilket jag tror att alla inte känner till. Enligt Världscancerfonden är 30-35 % av all cancer kopplat till den mat vi äter och senaste forskningen visar att man kan stärka upp sitt immunförsvar och öka sitt skydd mot cancer genom maten som vi äter, berättar Anna.

– Forskningen visar att om man huvudsakligen äter mat från växtriket och försöker äta grönsaker i alla regnbågens färger stärker man sitt skydd mot cancer. Det finns nämligen olika antioxidanter i t.ex. lila rödbetor, röda tomater, grön kål, blåa blåbär osv som ökar vårt skydd.

Undvik däremot att äta rött kött och charkprodukter, för dessa livsmedel har motsatt effekt. En enkel tumregel är att råvaror som utmärker sig med mycket färg, smak och lukt som kommer från naturen ökar ditt skydd mot cancer, berättar Anna.

I den senaste rapporten från Världscancerfonden ges följande 10 råd för att öka sitt skydd mot cancer:

 1. Håll vikten inom normalspannet (BMI mellan 18,5-24,9)
 2. Motionera varje dag – var mer aktiv och mindre stillasittande
 3. Undvik sockrade söta drycker
 4. Undvik snabbmat, processad mat som är rik på fett, stärkelse och socker
 5. Njut mest av mat från växtriket, fullkorn, grönsaker och frukt
 6. Ät lite rött kött och undvik charkprodukter
 7. Drick mindre alkohol
 8. Ät hälsosam mat, före kosttillskott.
 9. Om du har möjlighet, amma ditt barn. Det ger både dig själv och barnet ett ökat skydd.
 10. Cancer-överlevare rekommenderas att följa ovanstående råd för att förebygga återfall. Konsultera alltid professionell personal.

Hur kan måltiderna se ut över en dag hos er på Foodpower?

– Vårt fokus är att inspirera från den senaste forskningen och översätta den till magiskt god mat som vi njuter av och stärker upp kroppen inifrån – och ut. Ekologiskt, ofta närproducerat och mitt tips är att välja ut en eller ett par superstjärnor till varje måltid. Det är en eller flera råvaror som utmärker sig näringsmässigt och som du bygger måltiden kring, föreslår Anna.

Till frukost kan till expempel hallon och blåbär stå i centrum. Toppa din frukostyoghurt eller gröten med bären. Välj gärna en kombination av olika bär och tänk på att ju fler färger desto bättre!

Till lunch och middag kanske det är rödbeta eller spenat som får stå i centrum. De kan du exempelvis göra en sallad på som du adderar böner, linser, lax eller fetaost till.

Till mellanmål passar en härligt grön smoothie utmärkt! Då kan avokado och ingefära få vara dina superstjärnor som du baserar smoothien på.

Vilka är dina 3 bästa tips för att äta mer hälsosamt i vardagen?

 1. Börja med en grön smoothie varje dag! Det är ett supertips på att få i dig massor av härliga grönsaker, enkelt och lätt. Låt basen vara avokado, ingefära och bladspenat. Addera lite frukt och bär för sötma. Sedan är det bara att mixa ihop och njuta! Perfekt för både vuxna och barn.
 2. Gå från fyra nyanser av brunt och sätt färg på din tallrik! Det finns massor av härliga grönsaker, bär och frukter som kan få ta plats på tallriken. Låt fantasin flöda och njut av alla regnbågens färger.
 3. Njut och fokusera på härlig hälsosam mat – se möjligheterna med mat från växtriket!

Du kan läsa mer om CancerRehabFonden här.

Rapporten från Världscancerfonden hittar du här.

Få en energikick – härliga smoothies till mellanmål!

Annons