Hem / Inspiration / Hälsa / Hälsotips / Älskade avokado
avokado
Foto: Nurlan Emir

Älskade avokado

Publicerad den

På senare år har avokadon seglat upp som en favoritföda världen över. Inte så konstigt kanske, med tanke på hur mycket du kan använda den till. Med sin milda smak och krämiga konsistens passar avokado i och till det mesta - både salta och söta rätter. På Tasteline har vi massor av goda recept med avokado - här nedan tipsar vi om några av våra favoriter. Text: Julia Åkerblom

Annons

Det är lätt att tro att avokado är en grönsak, men visste du att den egentligen är ett bär? Avokado växer på träd som kan bli upp mot 20 meter höga och som i snitt ger 120 avokados varje år. Den avokadon vi köper i Sverige kommer oftast från Sydamerika, främst Mexiko och Chile.

Om du har gröna fingrar kan du prova på att odla egen avokado hemma, chansen finns dock att du blir besviken då du förmodligen inte kommer kunna skörda avokados från din planta. Det du däremot kan få är en vacker annorlunda växt att ha i fönstret!
På bilden ser du baby avokado.

baby avokado

En avokado innehåller cirka 197 kcal per 100 g vilket betyder att en portion avokado (55 g) innehåller 108 kcal. Avokado består till största del av fetter, nyttiga sådana som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är fetterna som gör att avokado innehåller relativt mycket kalorier. Avokado är överlag ganska näringsfattiga men de innehåller däremot mycket av de essentiella näringsämnena vitamin E, K och B6 samt kalium.
Källa: Livsmedelsverket och WWF

Från avokadomassan extraheras avokadoolja som även den kan användas i mycket. Oljan funkar toppen i matlagning – den har en hög rökpunkt och klarar därför av mycket värme i stekpannan. Den feta avokadooljan kan dessutom smörjas in på torr hud för att mjuka upp den – inte bara på kroppen utan också i en torr hårbotten då den återfuktar huden på djupet.

Tips! Vill du ha guacamole till fredagstacon men har stenhård avokado? Linda in avokadon i aluminiumfolie och lägg i ugnen på 125 grader. Efter 10 minuter tar du ut den och har då en mjuk avokado redo att ätas!

Annons