Hem / Inspiration / Hälsa / GI / Dietistens bästa GI-matlådor
Färsbiffar

Dietistens bästa GI-matlådor

Publicerad den

Matlåda är kanske inte lika roligt som att äta lunch på restaurang. Därför är det extra viktigt att göra din låda spännande och smakrik. Visst kan det kännas enkelt att köpa färdiglagat men du kan göra god och billig sommarmat som passar perfekt i lunchlådan och som dessutom är riktigt nyttigt!

Annons

Snåla inte med kryddor och färger. Lite starkare smaker från andra länder passar utmärkt i lådan. Exempelvis texmex-mat och thaimat funkar bra. Ris, nudlar och pasta smakar gott medan potatis inte är riktigt lika gott att värma upp.

Här har vi samlat några trevliga favoriter för i sommar. Perfekt till lådan eller till en enkel picnicki det gröna. Här är en lista med nyttiga ingredienser som du kan välja bland och trolla ihop en egen smal sallad med. En bra bas i GI-matlådan kan vara bönor, linser, quinoa, specialpasta med hög proteinhalt eller grövre grönsaker som broccoli, blomkål eller haricot vertes. Den som tränar eller vill ha lite mer kolhydrater kan välja bulgur, dinkel, matvete, råris eller fullkornspasta.

Nyttiga salladsingredienser:

– Bulgur, kokt i buljong

– Dinkel, kokt och gärna lite marinerad

– Kikärter, bönor, linser

– Tonfisk, lax, räkor, kyckling, skinka, kalkon

– Keso, mager feta eller getost

– Ruccola, spenat, basilika, paprika, broccoli, tomat, avokado

– Vitlök, chili, färsk ingefära, pepparrot, pinjenötter, valnötter, citron, olivolja

Annons