Hem / Inspiration / Vardag / Så får du barnen att äta grönt
Barn, grönt, grönsaker, så får du barnen att äta grönt
Foto: Linnea Flink

Så får du barnen att äta grönt

Publicerad den

Att få barn att gilla och äta grönsaker går lätt för vissa medan många föräldrar kämpar och tjatar för att få i barnen lite nyttigheter. Med dietistens trestegsmetod kommer du att lyckas. Men var beredd på att det tar lite tid. Text: Mia Troberg Foto: Linnea Flink

Annons

Små barn som fått tänder och precis har börjat äta vanlig mat brukar gilla grönsaker. De plockar glatt i sig ärter, majs och kokta morötter. Sen händer det något. Plötsligt är grönsaker äckligt, de petas undan från tallriken, alla såser och grytor undersöks noga för att hitta de läskiga grönsaksbitarna.

Det är viktigt att du som förälder föregår med gott exempel. Ät grönsaker till maten vid varje måltid, antingen en sallad eller lättkokta grönsaker. Gör inte grönsakerna till ett problem, låt det ta den tid det tar. Väck barnens nyfikenhet! Lägg en massa grönsaker på matbordet och låt dem lukta, klämma och smaka på allt. Prata om vad man kan göra med dem och låt dem välja ut sina tre favoriter.

Dietistens trestegsmetod för att få barn att äta grönt

Steg 1: Ge barnen grönsaker innan maten när de är hungriga, till exempel morotsstavar, gurkskivor, cocktailtomater, blomkålsbuketter, majs, ärter, paprikabitar, oliver.

Variera sorterna så mycket det går. Lägg till nya sorter successivt.

Steg 2: När de vant sig vid olika grönsaker gör du en sallad av deras favoriter utan dressing. Det behöver inte vara salladsblad med, blanda bara de sorter du vet att ditt barn gillar.

Låt barnet själv ta av salladen i en skål bredvid tallriken eller på tallriken.

barn, grönsaker, morot

Ett bra knep kan vara att låta barnet vara med och göra salladen, beröm barnet vid måltiden och berätta för de andra vem som gjort salladen och hur god den blev.

Steg 3: Laga mat med grönsaker i maten och servera varma varianter av favoritgrönsakerna som tillbehör. Gör gratänger, pastasåser, soppor, biffar eller plättar med grönsaker i. Du kan exempelvis smyga ner ett par dl hackad spenat i plättsmeten. Servera helt vegetariska rätter som kikärtsbiffar, linssoppa eller quorngryta.

Fler tips på hur du kan få ditt barn att äta mer grönt:

Annons