Hem / Inspiration / Fest / Beräkna vikt och mängd till buffén
Foto: Katja Kristoferson

Beräkna vikt och mängd till buffén

Publicerad den

Vill du laga mat för många gäster? Visst kan det vara klurigt att beräkna hur mycket pastasallad, kött eller kallskuret som går åt på festen! Här är tipsen som hjälper dig att beräkna rätt och varken får hungriga gäster eller blir stående med rester.

Annons

Det kan kännas svårt att beräkna åtgången av mat på en buffé. Oberoende om du ska servera varm eller kall buffémat så vill man såklart gärna ha en liten fingervisning om portioner. Om du lagar en 10-rätters buffé för många gäster (50 gäster t.ex.) och ser till att det finns 50 portioner av allt på buffén, skulle du stå med mat för 500 pers. För att undvika det, eller att oroa dig för att maten inte räcker så kan du räkna om recepten med dessa tips!

Längre ner i artikeln hittar du klassiska bufférecept till festen. Allt ifrån skivad rostbiff, kycklingrätter och potatissallad till bålrecept och såklart några recept som passar till dessert.

Räkna om recept till buffé:

I vanliga fall beräknar man 150 gram kött, fisk eller fågel per person. Men på buffé drygar man ut med sallader, paj och bröd, och då räcker 100 gram väl när det gäller kött med ben. Serveras kött utan ben så räcker även 50 gram per portion. Servera kött och kyckling uppskuret i tunna skivor. Det ser trevligt ut och gästerna plockar inte på sig för mycket.

Servera maten på mindre fat, och fyll på efterhand. Ställs man inför ett enormt berg av mat tenderar man att ta för mycket.

Är du orolig för att maten ska ta slut, satsa då på god och billig ”utfyllnad” som är mättande och enkel att frysa in om det blir rester: Enkla ostpajer i engångsformar, små köttfärsspett och bröd är mättande, prisvärt och enkelt att frysa in igen. Sallad med rostade, avsvalnade rotfrukter som bas kan inte frysas in men är billigt och känns matigare än vanliga grönsallader.

Snabbtips: 

Vilka kommer? 

Är det många barn med på festen går det inte åt lika mycket mat. Kommer många äldre barn och ungdomar kan man räkna med att portionerna får ökas lite.

Till sist: 

Det är inte hela världen om någonting tar slut. Det är ju en buffé där det finns en massa annat gott att välja bland.

Tips på mat som drygar ut: 

Vin till maten:

Anordnar du en stor fest kan mängden alkohol kännas svår att avgöra. Här får du tips på hur du enkelt köper rätt mängd vin till bröllopet, buffén eller festen:

Beräkna: Så mycket vin går åt på festen

Annons