Hem / Inspiration / Fest / 10 bra buffétips
Foto: Katja Kristoferson

10 bra buffétips

Publicerad den

Dags för buffé? Inför en fest med många gäster är det mycket som ska förberedas. Det ska planeras mat, sittplatser, lekar och dekor. I denna artikel hittar du tips inför buffén, roliga lekar och hjälp till att beräkna mängden dryck till buffén!Foto: Katja Kristoferson

Annons

Tips inför buffén

1. Förklara för gästerna hur du har tänkt att de ska ta från buffébordet och var de ska börja. Berätta lite om maten du har lagat, det uppskattas alltid.

2. Om det kommer fler än cirka 40 gäster, duka från två håll så att flera kan ta samtidigt.

3. Lägg upp lite mat i taget. Maten håller sig bättre och det räcker också längre. Det är också lättare att spara mat som inte har stått framme om det blir mycket över.

4. Skriv små lappar med namnet på varje rätt och ställ ut på buffébordet. Det brukar alltid vara uppskattat och bra om någon är allergisk mot något.

5. Lägg upp maten i lagom stora skålar och fat. Det ser mer ut om du använder mindre skålar.

6. Skiva kött, fisk och bröd i tunna och små skivor. Man tar hellre en extra tallrik mat än sitter och tampas med samma skiva under hela middagen.

7. Bygg på höjden! Det blir en festlig buffé om man skapar en nivå till på bordet (pyramid) där man kan ställa blommor eller nybakat bröd. Använd en drickback som du sveper in i en fin duk så har du enkelt en till nivå på bordet.

8. Tänk på att laga lite olika rätter. Man kan blanda kallt, varmt, kött och fisk. Tre olika pajer kanske kan bytas till en paj, en sallad och lite kallskuret.

9. Du behöver inte använda matchande porslin. Tvärtom kan det vara en tanke att ta fram alla omaka tallrikar och fat. Billigt porslin kan du fynda på second hand.

Uppläggningsfat i aluminium och papperstallrikar kan också vara en idé – då slipper du diska hela porslinsförrådet.

10. Det kan bli en dyr buffé om man inte tänker sig för. Dryga ut med bröd, sallad och olika tillbehör, det är ingen som vill äta sig mätt på bara fisk och kött.

Dukning, buffe
Annons