Hem / Inspiration / Bakning / Mumma med kardemumma
Foto: Nurlan Emir

Mumma med kardemumma

Publicerad den

Kardemumman är trött på att stå i skuggan av dess mer kända syskon kanel. Nu är det dags att mortla kardemummakärnor för att prova på något av våra många smarriga recept med kardemumma! Text: Julia Åkerblom

Annons

Olika sorters kardemumma

Det finns flera olika sorter av kardemumma där den svarta och gröna är de mest kända. Grön kardemumma är den sort vi oftast använder här i Sverige – antingen hela kärnor som mortlas eller färdigmald (pulver).

Förutom att lyfta bakverk till nya höjder passar grön kardemumma finfint som smaksättning av kaffe och te.

Svart kardemumma används sällan i söta rätter utan mer i kryddblandningar för salta rätter – som garam masala till exempel.

Kardemumma är ett näringstätt ämne fullt av järn, kalcium och magnesium (enligt Livsmedelsinfo.nu). Det innehåller också mycket fosfor, zink och kalium. Dessutom är kardemumma en god källa till c-vitamin och fungerar därmed som en antioxidant.

Baka med kardemumma

Kardemumma är en krydda som gör sig fint i de flesta bakverk. Om du är osäker på vad du ska använda kardemumma i, kan du utgå från bakverk som innehåller kanel och egentligen bara byta ut de två mot varandra. Det som är viktigt att tänka på när du bakar med kardemumma är att helst använda dig av hela kardemummakärnor som du mortlar själv. Då får du nämligen en tydligare och mer kraftfull smak av kardemumma än om du använder färdigmald.

Ett enkelt recept att börja med första gången du bakar med kardemumma är sockerkaka! Antingen smaksätter du hela smeten med 1-2 tsk malen kardemumma eller så varvar du smeten med en blandning av malen kardemumma och socker som sedan smälter in i kakan när den bakas. Även Skorpor, muffins och kakor är enkla att baka som nybörjare och blir extra goda med kardemumma i sig.

Nästa gång det är dags för bullbak hemma tipsar vi om att du bakar kardemummabullar genom att smaksätta bulldegen med 1-2 msk mortlade kardemummakärnor och sedan blanda ihop en smörfyllning smaksatt med just kardemumma som du fyller bullarna med. Att toppa bullarna med en rejäl klick vaniljkräm innan de åker in i ugnen är också gott. Istället för att forma degen till bullar går det minst lika bra och blir minst lika gott att göra en kardemummalängd.

Annons