Hem / Inspiration / I säsong / Grill / Grilla den perfekta hamburgaren
cheeseburgare
Foto: Nurlan Emir

Grilla den perfekta hamburgaren

Publicerad den

Lagom tjock, saftig, inte för mager, välgrillad utanpå men rosa inuti, välkryddad, fast ändå enkel i smakerna...Vi hjälper dig få den perfekta hamburgaren! Text: Linnea Swärd

Annons

Att grilla hamburgare är ett säkert sommartecken, och visst är det något särskilt att sätta tänderna i en egengrillad hamburgare med endast de ingredienser du själv valt. Men enkelheten i en hamburgare innebär inte att den ska bli styvmoderligt behandlad, med billig färs och evigheter på en fisljummen grill. Nej, ska du lyckas med den ultimata burgaren gäller det att vara kräsen och tänka på detaljerna.

Färsen:

En klassisk hamburgare ska endast innehålla nymald nötfärs, salt och nymald peppar. Godast blir förstås att mala egen färs. Högrev, bringa, bog och flankstek är bra val. Se till att inte välja för magra bitar, färsen ska innehålla minst 10% fett, gärna 15%.

Har du inte en köttkvarn kan du ta hjälp av en välsorterad köttdisk eller köttaffär, och köpa nymald färs på bitar du själv valt ut. Lök, ströbröd och ägg har inget i en klassisk hamburgare att göra. Håller biffarna inte ihop har du för mager färs.

Vill du ta ut svängarna (och inte göra en klassisk burgare) så kan du göra burgare på lamm, fläsk eller kyckling, eller blanda olika sorter för att få den fetthalt och smak du önskar. Smaksätt med rökt sidfläsk så får du baconsmak på burgaren.

Brödet:

Brödet spelar en stor roll i hamburgaren, och det är värt att jaga rätt på det rätta. Det ska vara saftigt och fluffigt. Surdegsbröd i all ära, men det sega brödet lämpar sig inte för hamburgare: När du väl lyckats få tänderna igenom brödet har hamburgaren klämts ihop och köttsaften runnit ut på händerna.

Inte heller det billiga köpebrödet gör hamburgaren rättvisa. Nej, för att få den ultimata burgaren behöver du jobba lite och baka egna bröd: Hamburgerbröd 

Hamburgerbröd

Forma burgarna:

Forma lika stora biffar, 125 gram. Väg gärna biffarna med digitalvåg. Gör dem tunnare i mitten genom att trycka ned tummen. Då reser sig inte hamburgaren lika mycket under tillagningen. Du kan forma burgarna dagen innan och kyla med smörpapper mellan. Salta dock inte förrän precis innan tillagning, då biffarna annars kan vattnas ur. Ta ur de kylda biffarna 30 minuter innan grillning så de inte läggs kalla på gallret.

Grilla:

Förbered genom att tända grillen och vänta till kolbädden är grå. Rengör grillgallret och pensla det med lite matolja så fastnar inte burgarna lika lätt. En burgare av 100% nötfärs ska inte överstekas, då blir den torr och trist. Burgarna är ömtåliga, så flytta inte runt dem mer än nödvändigt. Grilltiden för 1 cm tjocka hamburgare är 2-3 minuter på varje sida.

hamburgare med cheddar

Pressa inte hamburgaren med stekspaden under grilltiden, då pressas köttsaften ut. För att få ett aptitligt rutmönster på hamburgaren lägger du på burgaren på grillen, och roterar den ett kvarts varv efter halva grilltiden. Gör samma sak på andra sidan. Köp hem färs till burgaren från Mathem.

Annons