Hem / Inspiration / Vardag / Flytta hemifrån
flytta hemifrån

Flytta hemifrån

Publicerad den

Det är en stor händelse i livet att flytta hemifrån. Plötsligt skall man klara av allting själv. Planera inköp, laga mat, ha koll på räkningar och praktiskt fix i lägenheten. Studerar du och lever på studielån är de nya kostnaderna ofta en smärre chock. Mycket kan du fixa billigt och du behöver absolut inte leva på nudlar. Vi ger dig praktiska checklistor och tips på inköpslista så du snabbt får koll på det praktiska och kan börja njuta av ditt nya liv.

Annons

Ekonomi & hushåll

Först av allt bör du planera din ekonomi. Räkna ut hur mycket du måste lägga ut i början och sen löpande per månad. Se till att spara lite varje månad för oförutsedda utgifter. Ofta glömmer man bort att räkna med kostnader för träning, nöjen, resor, fester och kläder.

Skaffa en hemförsäkring och någon form av sjuk- och olycksfallsförsäkring, kolla upp bredband, el,  tv-licens och ifall uppvärmning och vatten ingår i månadsavgiften.

Planera vilka inköp du behöver göra vad gäller möbler, tv, cykel, studielitteratur, dator, köksmaskiner, hårtork, sängkläder, galgar, handdukar, blommor eller annat som är nödvändigt.

Glöm inte bort att göra en adressändring, och köpa in flyttkartonger! Vissa livsmedelsbutiker skänker eller säljer sina banankartonger för några kronor – banankartonger är stadiga och funkar utmärkt som flyttkartonger, och att återvända blir så klart mer miljövänligt.

I din budget kan du med största säkerhet räkna med dessa utgifter;

Till köket

Matlagningen blir så mycket enklare och roligare när man har de rätta prylarna! Här har vi samlat en checklista för de viktigaste sakerna att skaffa inför flytten.

Även här kan du komma undan billigt genom att handla begagnat, på loppisar eller din lokala återvinningsstation!

skålar, kök

Kastruller

Stekpanna

Stekspade

Stor slev

Ugnsfast form

Skärbräda

Knivar

Glas

Kaffe/Tekoppar

Flata och djupa tallrikar

Bestick

Potatisskalare

Osthyvel

Bunke

Decilitermått m.m.

Visp

Stavmixer

Rivjärn

Vitlökspress

Sil och durkslag

Korkskruv

Konservöppnare & kapsylöppnare

Grytunderlägg

Förvaringsburkar och matlådor

Grytvantar

Plastpåsar

Glöm inte bort diskborste, diskpropp, diskställ och diskmedel! Även kökssvampar är bra att ha.

Laga mat hemma eller äta ute?

Enligt Konsumentverket beräknas en vuxen person (i åldern 18-30) ha matutgifter för 2240 kr per månad, om alla måltider lagas hemma.

Ett bra sätt att ha koll på matutgifterna är att handla mat på nätet. Du kan lätt hitta alla extrapriser samlade på ett ställe och utgå ifrån dessa när du planerar din mat. Ingen risk för impulsköp och du spar massor med tid som du kan använda till att fixa i din nya bostad.

Tänk på att en lunch på restaurang/café kostar allt mellan ca. 85-120 kr. Att äta lunch ute kan alltså innebära nära 1000 kr extra per vecka i utgifter jämfört med om du har med dig matlåda! Längst ner i vår artikel har vi samlat snabblagade, enkla och billiga recept, en bra bas att börja med.

korv stroganoff

Allmänt bra att ha i hemmet

Köp de nödvändigaste rengöringsprodukterna för städning av golv, kök, toalett och fönster. Sen behöver du förstås tvättmedel, diskmedel, dammsugare, mopp och hink samt trasor av olika slag.

Se till att ha ett medicinskåp med sådant som kan behövas, kanske kosttillskott, värktabletter, desinfektionsmedel, plåster, bandage, kylspray, salvor, nässpray, halstabletter, hostmedicin.

De flesta som flyttar hemifrån har kanske inte ett stort sug efter att lägga pengar på verktyg. Det finns däremot vissa verktyg som du bör införskaffa inför flytten. Och kom ihåg loppisar och återvinningar, du kan fynda massor av verktyg!

Bra att ha i en första verktygslåda – dessa verktyg kommer du långt med;

När ekonomin tillåter är skruvdragare samt borrmaskin mycket användbara, och ett bra inköp. Fixa en låda med “bra att ha grejer” med glödlampor, tejp, lim, nål och tråd, verktyg, plastpåsar, batterier, ficklampa, skruvkrokar & tavelkrokar.

Till badrummet

Till skafferiet

Skaffa ett basskafferi av billiga och bra råvaror, och kolla in våra receptförslag längst ner i artikeln!

Basskafferi – varor som behövs i ett skafferi

Olivolja, rapsolja, smör

Vinäger

Kryddor: Salt, peppar, oregano, cayennepeppar, lagerblad, kanel, timjan, curry, rosmarin, spiskummin, chili

Senap, ketchup

Buljong

Bönor, linser, ärter

Tomatpuré, krossade eller passerade tomater

Kokosmjölk

Havregryn, mjöl

Ströbröd

Pasta, ris, bulgur mm

Socker

Bakpulver

Kaffe, te

Smörpapper

Aluminiumfolie

Plastfolie

Plastpåsar

Annons