köttfärsgratängFoto: Nurlan Emir
Artikel

Favoritrecept från vår familjekasse

Alla föräldrar har någon gång hört ”gillar inte”, kanske hopplöst försökt muta barnen för att äta grönsaker och suckat över den eviga frågan ”vad ska vi äta till middag?”. Det finns klassiska rätter som de flesta barn älskar och äter med stor aptit. Tacos, pasta och köttbullar blir aldrig fel! Här har vi samlat några av våra absoluta favoriter från Mathems före detta familjekasse, recept som passar barn, men även vuxna. Här hittar du enkla och populära recept som gör middagen lite roligare!
Text: Kerstin Eriksson

Tips!

Matvägrar barnen? Eller tycker de att allt smakar illa? Prova några av dessa knep! Kom ihåg att det viktiga inte är vad barnen äter vid en specifik måltid, det viktiga är att de äter nyttig och näringsrik mat under en längre tid. Stressa inte över en eller två måltider, stressar du så stressar barnen!

  • Låt barnen vara med när du lagar mat, förklara hur smakerna förändras beroende på om t.ex. grönsaker smörsteks eller ugnsbakas. Låt barnen få lukta och titta på maten som tillagas för att vänja sig vid maten.
  • Lägg upp små portioner (bara några tuggor), barn behöver ofta mindre mat än vi tror. Ett par tuggor är bättre än ingenting, och barnen får faktiskt en chans att tömma tallriken. Oftast äter de mellanmål och kvällsmat under dagen, de kommer inte gå hungriga!
  • Beröm barnen när de ätit upp den lilla portion du lagt upp, berätta gärna hur glad du blir.
  • Tycker barnen om en eller två grönsaker? Servera den vid varje måltid! Uppmuntra utan att tvinga, det är bättre att barnen äter någon grönsak än ingen alls.

Barnvänliga recept från familjekassen;