Hem / Inspiration / Vardag / Så lätt gör du egen barnmat till din bebis
Foto: Linda Malmström

Så lätt gör du egen barnmat till din bebis

Publicerad den

Att laga egen barnmat kanske känns som ett jättestort och svårt projekt. Faktiskt är det enklare än du tror och dessutom kan du spara en massa pengar. Här får du tips på saker att tänka på när du lagar barnmat för din bebis och lite äldre småbarn i olika åldrar och hur du förvarar maten. Text och foto: Linda Malmström

Annons

Tips när du lagar barnmaten

Förvaring av barnmat

Förvaring av barnmat

Ett tips för att göra barnmatslagningen enkel är att laga många portioner åt gången och frysa in maten för att sen värma när det är dags att äta. Det bästa är att frysa in din egen barnmat i sparade glasburkar från köpebarnmaten men tänk på att inte fylla till bredden i en glasburk då den kan explodera i frysen. Annars kan du använda plastburkar som är PVC-fria eller frysa ner barnmaten i kuber i isbitslådor.

Barnmaten håller två dagar i kylskåp och några månader i frysen beroende på innehåll.

Se en film på hur du kan frysa ner barnmaten i en isbitslåda. Perfekta matportioner till din bebis!

Barnmat för olika åldrar

4-6 månader

Från och med barnet är 4 månader kan du börja ge smakportioner av olika grönsaker, bär- eller fruktpuréer och gröt. Det räcker med att ge en tesked eller ta lite puré på ditt eget finger åt låt barnet smaka och känna på den nya konsistensen. Barnet ska lära sig att använda tungan, läpparna och svalget vilket kan vara svårt. Om maten kommer ut igen ur munnen behöver det inte betyda att barnet inte tyckte om maten utan att det bara är lite svårt i början. Välj en tidpunkt då barnet är piggt så att smakprovet blir en rolig stund av dagen.

Genom att ge barnet gröt introducerar du gluten som är bra att göra i tidig ålder, då minskar risken att utveckla glutenintolerans.

6-8 månader

När barnet är 6 månader är det dags att börja ge annan mat utöver bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Nu behöver barnet mer energi och näring och det räcker inte längre med bara bröstmjölk. Gröt och välling är bra att börja med då det är något som barn lätt tycker om. Maten behöver inte längre vara helt mosat som puré utan nu kan du mosa maten lätt med gaffel i små, små bitar.

8-12 mån

När barnet har hunnit bli 8 månader börjar de första tänderna komma, därför är det dags att gradvis börja vänja barnet vid bitar i maten. Maten behöver nu bara grovhackas eller rivas med hjälp av ett rivjärn eller matberedare. Du kan också ge mat i större bitar som barnet kan hålla i handen. Nu behöver barnet två huvudmål om dagen och några mellanmål däremellan.

Källa: Livsmedelsverket

På Mathem finns all barnmat du behöver!

Annons