Hem / Inspiration / Vardag / Tänk på det här när du lagar egen barnmat till din bebis
barnmat, sötpotatismos

Tänk på det här när du lagar egen barnmat till din bebis

Publicerad den

Det finns några viktiga saker du behöver veta innan du börjar laga egen barnmat. När ska man börja ge barnet fast föda, vad får man ge sin bebis egentligen och vad är farligt? Vi hjälper dig att reda ut lite frågetecken och ger dig tips på vad du ska undvika. Text och foto: Linda Malmström

Annons

När får man börja ge barnet mat?

När barnet är 4 månader är det okej att börja ge små smakportioner för att vänja barnet vid andra smaker och konsistenser. Det behövs bara en till några få teskedar av mat utöver bröstmjölk eller modersmjölkersättning. Potatis, sötpotatis, palsternacka och morötter är bra mat att börja med. Koka först maten i lite vatten och mosa sedan. Du kan också blanda ner lite bröstmjölk i den mosade maten för att barnet ska känna igen smaken och lättare vara intresserad av de nya smakerna. Bli inte stressad om barnet inte tycker om den nya maten. Prova grönsakerna flera gånger och ge inte upp, det kommer så småningom. Barnet kan ogilla en grönsak i en vecka för att sen nästa vecka tokgilla den.

Tänk på att inte göra några miner eller visa känslor när du ger barnet mat. Beröm heller inte barnet när det äter och bli inte besviken när det inte äter utan var helt neutral i ansiktet. Barn är väldigt känsliga över din reaktion över maten och kommer agera därefter.

Hur vet man att barnet är redo?

Om barnet inte visar några tecken alls på att vara sugen på ny mat behöver inte det vara fel för det. Ta det i barnets egen takt och jämför inte med andra barn. När barnet är 6 månader är det inte längre ett val att börja utan en nödvändighet. Nu behöver barnet mat för att få i sig tillräckligt med energi och näring för att kunna fortsätta växa.

Om barnet inte vill äta

Du ska aldrig tvinga i barnet mat eller trilskas utan låt barnet bestämma själv. Det hjälper mycket att göra måltiden till en trevlig stund till exempel genom att inte stressa och sätta sig ner i lugn och ro med barnet på den plats som övriga familjen äter. Spädbarn uppskattar också att maten serveras på ett aptitligt sätt och att omgivningen är fin. Tänd ett ljus på bordet och ät tillsammans och smaka gärna barnets mat framför barnet. På så sätt ser barnet att det inte är något farligt och att du tycker om maten och vill härma dig.

Skippa störiga ljud som att ha tv:n på utan låt barnet fokusera helt och hållet på maten. Låt också barnet få pilla och kladda själv med maten. Det är viktigt för motoriken och för att barnet ska kunna bekanta sig med den nya maten.

Glad bebis äter hemmagjord barnmat

Vad är viktigt att tänka på när man gör egen barnmat?

Finns det något som barn under 1 år inte får äta? (Rekommendationer från Livsmedelsverket)

Att laga vegetarisk barnmat

Små barn kan äta en hel vegetarisk kost eller vegankost men då gäller det att ha god kunskap om mat och näringsämnen så att barnet inte går miste om något. För barn som äter vegetarisk mat är det viktigt att ersätta de livsmedel som plockas bort från djurriket med andra näringsrika livsmedel från växtriket.

Barnet bör varje dag få i sig bland annat:

Få mer information om vegetariskkost till små barn på Livsmedelsverket.

På Mathem finns all barnmat du behöver!

Annons