Hem / Inspiration / Köksknep / Så tar du hand om svampen
svamp, kantareller
Foto: Carina Troberg

Så tar du hand om svampen

Publicerad den

Svampälskaren Kerstin Troberg har sammanställt en checklista för dig som ska ut i svampskogen. Här får du lära dig det rätta sättet att hantera svamp - från skog till frys. Text: Kerstin Troberg, svampkonsulent Foto: Carina Troberg

Annons

1. Utrusta dig rätt: Ta med dig svampkorg och svampkniv med borste. Obs: Plastpåsar är förbjudna.

2. Grovrensa svampen i skogen. Skär bort jord från foten och borsta ren svampen. Klyv svampen på längden, då ser man om den är maskäten. Foten kan vara dålig men inte hatten, då behåller du hatten och slänger foten.

svamp

3. Sortera svamparna hemma. Kantareller, Karl Johan, trattkantareller, smörsoppar och andra trestjärniga svampar för sig, andra svampar kan blandas tillsammans.

4. Skär svamparna i små bitar. Lägg blandsvampen i ett kärl och de trestjärniga i var sitt kärl. Nu kommer eventuella maskar och andra kryp fram och man ser skadade delar som man inte märkte vid grovrensningen i skogen.

5. Lägg kantarellerna i en teflonpanna utan smör eller kryddor. Koka tills större delen av vätskan som avgetts kokat av. Häll upp svampen på ett stort fat och låt kallna, gör likadant med de övriga trestjärniga svamparna.

6. Använd enliters plastpåsar och fyll i fyra rågade matskedar kantareller i varje påse. Det är lagom till en sås eller gryta för fyra personer. Kläm all luft ur påsen och slå en knut på den. Frys in.

7. Blandsvamp skall förvällas. Häll svampen i en kastrull och lite vatten (det kommer vatten från svampen också). Koka upp svampen, låt den koka på svag värme i ca 10 minuter, häll upp svampen i ett durkslag. Låt rinna av. Följ sedan steg 5 och 6, dvs ånga bort vattnet och frys in i påsar. Svampen skall lagas till samma dag som man plockat den.

Tips!

Ett tips är att samla alla små påsar med samma svampsort i en större plastpåse i frysen. Och skriva utanpå den större påsen vad den innehåller. Då behöver man inte skriva på alla små påsar. Om du gör svampsås, hoppa över löken. Löken gör att man inte kan känna svampens egna goda smak. Men det är förstår en smaksak.

Annons