Hem / Inspiration / Köksknep / Nudelskola
Kyckling i röd curry med shiratakinudlar

Nudelskola

Publicerad den

Om du förknippar nudlar med studentlivets fattiga dagar bör du tänka om. Nudlar är hetare än någonsin och det finns mängder av varianter att välja mellan. Text och foto: Malou Fickling.

Annons

Äggnudlar

Nudlarna består av mjöl, ägg och vatten och kan därför liknas vid italiensk pasta. Äggnudlar har ett lågt fettinnehåll och kan köpas i olika längder och former. De har en gulaktig färg och en fast konsistens och passar utmärkt i wok eller soppa.

Äggnudlar

Glasnudlar

Dessa nudlar har fått sitt namn tack vare sitt utseende. De genomskinliga tunna nudlarna tillverkas på mungbönor. Nudlarna kan användas i exempelvis soppor, wok och vårrullar. Det är viktigt att inte överkoka dem, då de lätt blir klibbiga och går sönder.

glasnudlar

Risnudlar

Denna glutenfria nudelsort är gjord på rismjöl och är rik på fiber, zink och järn. Den neutrala smaken gör att den är användbar i många slags maträtter. Risnudlar tillagas traditionellt genom att man blötlägger dem i ljummet vatten i minst en timme. För en snabblagad version kan de blötläggas i kokande vatten i några minuter.

Sobanudlar

Dessa japanska nudlar är gjorda på bovetemjöl och kan ätas både kalla och varma. Sobanudlar liknar till utseendet spagetti och har en kraftig och något nötig smak. I Japan anses det artigt att slurpa medan man äter dem. Sobanudlar serveras ofta i soppor eller som tilltugg som doppas i soja eller buljong.

sobanudlar

Shirataki nudlar

Dessa nudlar innehåller ytterst lite kalorier och är ett bra alternativ för den som vill skära ner på kolhydraterna. Nudlarna har en neutral smak med bra tuggmotstånd. De är även laktos- och glutenfria. Shiratakinudlar tar bara några minuter att tillaga och passar utmärkt i en sallad, wok eller gryta.

Shirataki nudlar

Ramennudlar

Nudlarna som är gjorda av vete avnjuts oftast i en varm soppa tillsammans med fisk, kött eller grönsaker. Ramennudlar varierar i storlek och längd. Det är ingen som vet om nudlarna ursprungligen kommer från Japan eller från Kina.

Sjögräsnudlar

Ett smart alternativ för den som har ont om tid, då nudlarna inte behöver tillagas. Nudlarna innehåller knappt några kalorier eller kolhydrater och består av tång, aloe vera, vatten och natriumalginat, som framställs från brunalger. Sjögräsnudlar har en neutral smak och kan avnjutas i en soppa eller sallad exempelvis.

sjögräsnudlar

Udonnudlar

Tjocka vetenudlar som passar bra att ha i soppa. De japanska nudlarna har en neutral smak och avnjuts antingen varma eller kalla.

Annons