Hem / Inspiration / I säsong / Hummer – gott till både vardag och fest
hummer

Hummer – gott till både vardag och fest

Publicerad den

Hummer är en familj av tiofotade kräftdjur som lever i saltvatten. Säsongen för hummer startar i slutet av september och pågår till december. Hummer är otroligt uppskattat som förrätt, speciellt på nyår! Gratinerad hummer är en klassisk och lyxig rätt, bäst smakar den med färsk hummer! Köper du fryst hummer så är den redan kokad, då behöver du endast värma upp den. Tips! Släng inte bort skalet - den använder du till att koka egen fond eller soppa! Text: Kerstin Eriksson

Annons

Hummer – kungen av havet!

Traditionen att fiska hummer har funnits i Sverige i flera hundra år, 2017 infördes nya regler för hummerfiske – vilket ger beståndet en möjlighet att växa till sig.

Hummer fiskas med hummertina, och minimimåttet är 9 centimeter.

hummer

Tillaga hummer

När du kokar hummer så använder du runt 30 gram salt per liter vatten. Ät upp helst den kokta hummern inom ett dygn. Smaksätt vattnet med dill, kummin eller anis. En levande hummer kan förvaras i kyl upp till ett dygn, med en blöt handduk runt sig.

Så delar du en hummer

  1. Ta bort benen från klorna.
  2. Tryck in knivspetsen i huvudet på hummern och tryck till ordentligt med kniven, bak mot stjärten på hummern Vänd på hummern och dela den med kniven från huvudet och framåt.
  3. Rensa innehållet i magen samt den svarta strängen.
  4. Lyft ur köttet ur skalet, en tesked funkar fint att använda.

Glöm inte klon!

  • Ta loss hummerklon genom att bryta loss klon från benet. Bryt sedan loss den lösa delen
  • Sätt ett hack med kniven mot ena sidan av klon, så att en spricka bildas

 

hummer

Tips!
Använd en nötknäppare eller baksidan av en kniv då du ska knäcka hummerns klor. Men kom ihåg att det kan stänka rätt rejält!

Annons