Hem / Inspiration / Köksknep / Ostron för nybörjare
öppna ostron
Foto: Sanna Livijn Wexell

Ostron för nybörjare

Publicerad den

Det finns två olika typer av ostronälskare. Det är hardcoretypen som helst bänder upp ett ostron och slukar det rått, endast kryddat med havets egna smaker. Sen är det den andra typen som helst kamouflerar ostronets smak med mängder av kryddor och pressad citron. Här delar vi med oss av klassiska ostronrätter,  fantastiska recept, inspiration och en how-to, för hur du öppnar ostron. Text: Mia Troberg

Annons

Det är en smaksak hur man avnjuter sina ostron. Du som är nybörjare skall få några enkla tips och råd om hur man äter ostron på bästa sätt. Det viktigaste tipset är ju färskare desto godare!

Vi besökte Moran´s Oyster Cottage på Irland där vi fick provsmaka den ena fantastiska rätten efter den andra med nyfångade Irländska ostron. En del i vårt gäng var helt klart av hardcorenatur medan andra som jag själv föredrog ostron med fräsch topping som chili, citron, koriander eller gratinerat med vitlök, örtkryddor och ströbröd.

Irland Tasteline

Köptips!

När du köper ostron, kolla att de lever! De skall vara stängda. Du kan också knacka dem på ett hårt underlag. Om de låter ihåliga är de troligtvis döda och vätskan har försvunnit. Du bör transportera dem hem i någon form av kyld förpackning. De skall ligga med kupiga sidan neråt så att vätskan ligger i botten.

Köp hem ostron från Mathem

Så öppnar du ett ostron 

Du öppnar ostron enklast med en liten kraftig kniv. Håll ostronet i en handduk och använd gärna en handske. Rikta alltid kniven ifrån dig själv och utåt. Platta ostron öppnas i gångjärnet medan djupa ostron öppnas från sidan där muskeln sitter.

1. Placera rätt

Lägg ostronet i din hand med den flata sidan upp. Använd en handduk som skydd.

öppna ostron

2. Hitta öppningen

För in kniven i gångjärnet och vicka tills det ger med sig.

3. Skär loss muskeln

För in kniven och skär loss muskeln som sitter mot det flata övre skalet.

öppna ostron

Servering av ostron 

Håll ostronen riktigt kalla på en isbädd dekorerad med tång och citronklyftor. Till entrérätt går det åt 6 ostron per person eller 12 ostron per person till ensamrätt. Ostron ska öppnas så sent som möjligt, strax före servering.

Restaurangtips för ostronälskaren: 

West Coast är en Göteborgsrestaurang med saluhallsskänsla. Restaurangen ligger i anslutning till Gothia Towers, Mässans gata 24. De har Sveriges första ostrontrappa och serverar ostron från både Sverige och Frankrike och erbjuder även ostronprovningar. I deras skaldjursmonter finns ett varierande utbud av skaldjur och varje lördag har de en Västkustplatå vid lunchtid.

Pontus Seafood Bar ligger på Norrlandsgatan 33 i Stockholm Det är en krog i krogen med klassiska skaldjursrätter och ostron förstås. De har även en ”master of oysters” Franck Alfvin som kan allt om ostron. En ny del av Seafood kallas Raw bar där råa fiskar och skaldjur står i fokus, både lunch och middag.

Annons