Hem / Inspiration / Fest / Så öppnar du en krabba
Krabba
Foto: Sanna Livijn Wexell

Så öppnar du en krabba

Publicerad den

De flesta skaldjur är som allra bäst under månader med "R", det vill säga från september till april. Nu i oktober är det framförallt krabban som är extra fin. Här visar vi hur du enkelt öppnar en krabba för att komma åt allt det goda.

Annons

Krabba är ett av våra mer lättillgängliga skaldjur i bemärkelsen att de finns i de flesta butiker och är relativt billiga. Samtidigt är krabban svårtillgänglig för den har så mycket skal som måste forceras.

1. Dela krabban

Lägg krabban på ”mage” med bakdelen mot dig. Sätt in en knivspets i skarven mellan skalhalvorna och bänd upp. Bänd isär skalhalvorna med fingrarna och lossa övre och undre delen från varandra.

dela krabban

2. Preppa övre skalhalvan

I mitten på den övre skalhalvan sitter munnen. Tryck på nedåt på ovansidan av munnen, knäck loss munnen och ta bort. Ta loss kött och eventuell rom i övre skalhalvan. Övre skalhalvan passar bra att använda som serveringsfat.

öppna krabba

3. Preppa undre skalhalvan

Ta bort de gråa gälarna som sitter på båda sidor av den undre skalhalvan. Bryt bort mundelar och magsäck från undre skalhalvan.

öppna krabba

4. Dela undre skalhalvan

Lyft loss kött och rom från mitten och dela sedan skalhalvan mitt itu med hjälp av en kraftig kniv för att komma åt resten.

öppna krabba

Glöm inte klorna!

Bryt loss klor och ben och dela dem i sina leder. Krossa klodelarna genom ett slag med baksidan av en kraftig kniv. Använd alternativt en nötknäppare eller en hammare för att forcera det hårda skalet. Gör samma sak med benen. Peta ut allt kött ur klor och ben.

Annons