Hem / Inspiration / I säsong / Grill / Våra bästa grilltips
grilla

Våra bästa grilltips

Publicerad den

Det är många saker man måste hålla koll på när man ska grilla. Ta del av våra tre bästa och viktigaste tips för en lyckad grillkväll. Text: Julia Olsson

Annons

1. Ta god tid på dig

Räkna med att det tar ungefär 30 minuter att få grillen ordentligt varm. När kolens/ bricketternas yta är grå och du inte längre kan hålla handen över grillen mer än någon sekund är det dags. Inte tidigare! Glöm sedan inte ta det lugnt även under grillningen. Om du lägger på för mycket samtidigt finns det risk att glöden kvävs. Utnyttja tiden till att förbereda resten av maten och att underhålla gästerna. Och glöm för guds skull inte bort den obligatoriska grillölen.

2. Håll gallret rent och varmt

Med ett rent galler undviker du att maten fastnar. Det görs enklast direkt efter grillningen, så fuska inte! Om du mot förmodan ändå slarvat, kan du börja med att lägga gallret över glöden i cirka 5 minuter och därefter rengöra med stålborste. Det rena gallret bör sedan värmas upp ordentligt innan maten läggs på. Den som vill kan för säkerhets skull även pensla på lite olja. Om du ska grilla fisk eller grönskar, kan ett tips också vara att ginda in gallret med lite citronsaft.

3. Undvik torrt och tråkigt

Börja med att krydda rätt och salta inte kraftigt långt i förväg. Salt drar ut vätskan, vilket gör köttet torrt och tråkigt. Salta istället precis innan, eller efter grillningen. Vänd sedan endast köttet EN gång. Vid varje vändning så rinner nämligen köttsaft ner i grillen istället för att göra det saftigt och gott. Använd gärna locket för att fördela värmen bättre och nyttja en stektermometer om du är osäker. Se också till att alltid ha ett svalt hörn på grillen för det som är färdiggrillat.

Sist men inte minst. Låt köttet vila i några minuter innan servering, så hinner det suga in köttsafterna ordentligt. Detta gäller framförallt om du grillar nötkött som gärna får vara lite blodigt.

Annons