Hem / Inspiration / Hälsa / Glutenfritt / Glutenintolerans
glutenfria bananscones
Foto och styling: Amanda Hellman

Glutenintolerans

Publicerad den

Har du någon gång hört ordet glutenintolerans och tänkt vad jobbigt det måste vara? Vad kan man äta? Hur bakar man?  Text: Amanda Hellman

Annons

Faktum är att en person som är glutenintolerant idag kan äta väldigt mycket. Det enda du inte kan äta är vete, korn och råg. Tre ynka strån medan listan på vad du kan äta nästan är oändligt lång.

Vad sägs om spaghetti med köttfärssås, smarrig grönkålspaj eller hemmagjord pizza? Eller om man vill baka; nyttiga frukostmuffins, scones eller bullar? Ja allt detta kan du faktiskt äta om du inte tål gluten, bara det är glutenfritt. Istället för att du använder dig av vetemjöl, råg och korn så använder du dig av glutenfria alternativ som t.ex. majsmjöl, havremjöl, kokosmjöl, mandelmjöl, rismjöl, durramjöl eller glutenfri variant av vanligt mjöl.

Att baka utan gluten smakar fantastiskt gott och är ofta ruskigt enkelt. Även utbuden i matbutikerna har expanderat något enormt de senaste åren. Mycket beroende på att glutenfritt har blivit trendigt även bland de som inte behöver undvika gluten. Glutenfria livsmedel som pasta eller kakor går att hitta i nästan varje matbutik. Eller varför inte baka själv? Testa några av Tastelines läckra glutenfria recept och se hur enkelt och kul det kan vara med glutenfritt!

Tips och råd

  • Håll utkik efter symbolen “det överkorsade axet” som betyder att varan är säker att äta för personer med glutenintolerans.
  • Läs innehållsförteckningen ordentligt. Ibland kan gluten finnas i produkter man inte tror.
  • Titta extra noga igenom innehållsförteckningen på såser, redningar, kryddblandningar, buljonger och vällingpulver.

Några naturligt glutenfria produkter är: ris, potatis, bovete, quinoa, majs, amarant, chia, teff och tapioca.

Glutenskolan

  • I Sverige beräknas 1-2% av befolkningen ha glutenintolerans.
  • Ett annat ord för glutenintolerans är celiaki.
  • Glutenintolerans är ingen allergi utan är en kronisk sjukdom, dvs livslång.
Råg
Annons