Hem / Inspiration / Världens mat / Europa / Spanien / Tapas – den spanska plockmaten
Tapas, samlingsfoto
Foto & styling: Sanna Livijn Wexell

Tapas – den spanska plockmaten

Publicerad den

Tapas är ett samlingsnamn för smårätter som ursprungligen kommer från Spanien. Servera som tilltugg till en drink eller som huvudrätt – det är den perfekta maten att umgås kring! Text: Mika Mårtensdotter

Annons

Traditionen med smårätter finns kring hela medelhavet, men just tapas har sitt ursprung i Spanien. En tapasmeny består ofta av oliver, ost, skinka och bröd i någon form. Men det kan egentligen vara all slags plockmat och går att variera beroende på säsong och utbud.

Tapas innebär olika saker beroende på vart i Spanien man befinner sig. I den spanska regionen Baskien äter man pintxos i stället för tapas. Det är ofta små munsbitar med en tandpetare rakt igenom, men kan även vara större rätter. Typiskt för pintxos är också att de delvis består av bröd.

Att göra sin egen tapas är enkelt, och det kan ätas som både förrätt och huvudrätt. Det fungerar också bra som tilltugg tillsammans med ett glas öl eller vin. Det krävs inte speciellt mycket för att få till den spanska känslan – tapas kan vara något så enkelt som lite nötter eller cocktailtomater i en skål.

Annons