Hem / Inspiration / Vardag / Fina fiskar
Vinpocherad kolja

Fina fiskar

Publicerad den

Att följa Livsmedelsverkets rekommendation att äta fisk eller skaldjur minst tre gånger i veckan är ingen svårighet när man själv kan göra fish tacos, prinsessans laxbiffar och Tommy Myllymäkis grillade lax med asiatiska smaker. Tur att vi har recepten! Och… glöm inte att kolla efter MSC-märkning eller KRAV-märket när du handlar fisk! Då vet du att den kommer från ett ansvarsfullt fiske som inte utarmar havets resurser.

Annons

Bleka: Förekommer runt Västkusten och i norra Öresund. Finns även i Östersjön, men är då bara på besök. Blekan är populär som sportfisk och är mycket god i mat. Den kan ersätta torsk i de flesta recept.

Vitling: Är allra bäst under höst, vinter och vår och är då en uppskattad matfisk. Är väldigt god att antingen steka eller, ännu hellre, baka i ugn. Lite för mager för att grilla men är i jämförelse med fjärsingen inte särskilt känslig för att bli mager.

Lubb: Lubben tillhör torskfamiljen och förekom förut endast som bifångst, men har på senare tid börjat uppskattas som matfisk och sportfisk. Lubb har säsong året om. Smaken påminner om marulk.

Sej: Mjäll och fin i köttet och då den är en relativt fet fisk passar den ypperligt till att halstra. Grillas helst på skinnsidan som får sitta kvar efter fjällning och sedan grillas tills skinnet nästan blir helt svart.

Kolja: Koljan bjuder på ett fast och fint kött med mycket smak tack vare skaldjusfödan. Smaken varierar däremot om den är fiskad långt ute till havs eller närmare kusten. Koljan är smakmässigt mycket lik torsken och de flesta tillagningsmetoderna passar, även om kokt kolja är en riktig delikatess. Antingen i fisksoppa eller varför inte med en traditionell äggsås?

Annons